KUB-Levi_fly banner
KUB-Desni_fly banner
Rana rezervacija paket Mona
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Noćna mora ili noćni strah?

Noćna mora ili noćni strah?

 

Noćne more i noćni strahovi su uobičajena pojava kod dece, a u nastavku možete pročitati zašto se javljaju, koja je razlika između njih i kako pomoći detetu kad ih ima.

Noćne more događaju se kada su deca u REM fazi sna, odnosno kada sanjaju. Vaše dete može da se probudi znajući da je ružno sanjalo i u mogućnosti je da vam opiše svoju noćnu moru.

S druge strane, noćni strahovi se događaju tokom najdubljih faza sna na početku sna, odnosno na početku večeri. Dete koje proživljava noćni teror može se probuditi vičući i mlatarajući rukama i verovatno ni ne prepoznaje roditelja“Tokom noćnog terora, vaše dete zapravo nije budno i neće ga se sećati sledećeg dana”, govori Vicki Dawson, osnivačica The Children’s Sleep Charity, centra za medicinu spavanja i dodaje kako ovaj poremećaj spavanja pogađa oko pet posto dece i da  je uobičajeniji kod dečaka.

Čega se deca najviše boje? Najčešći strahovi po dobi i kako im pomoći

Strah kod dece zavisi od nekoliko faktora – doba deteta, i fazi rasta u kojoj se nalazi.

Strah je prirodna emocija i reakcija koja nastaje opažanjem ili očekivanjem stvarne ili zamišljene opasnosti. Iako smo svesni da je strah očekivana i prirodna emocija, koja ima svoju svrhu, vrlo često smo u situaciji da ne znamo šta uraditi s njim. Kako se teško nosimo sa svojim strahovima, tako je roditeljima još težda se  nose  sa strahom kod svog deteta.

Razvoj dečjeg straha ima svoje zakonitosti. Odrastanjem deca razvijaju svoje sposobnosti razumevanja i shvatanja sveta pa u skladu s tim, deca shvate neke stvari, ali ne do kraja. U takvom ‘međuprostoru’ ponekad nastaju strahovi“, objašnjava psihološkinja Sandra  Barboš.

Temeljna je detetova potreba da mu odrasla osoba u koju ima poverenja bude blizu, jer mu to daje sigurnost. Ova potreba je posebno izražena u situacijama koje su mu nepoznate, na primer kada se pojavi neka nova osoba ili prilikom dolaska na novo mesto.

Koristan kao i svaka druga emocija

U prvih nekoliko godina dete stiče osećaj sigurnosti u svoje sposobnosti i okolinu koja ga okružuje. To čini istražujući, ali uvek u svojoj ‘sigurnoj zoni’ koja se povećava kako dete raste i razvija se. Vrlo je važno potsticati istraživanje – malo po malo, korak po korak“, kaže psihološkinja Sandra  Borbaš.

Strah sam po sebi nije loš, on je koristan kao i svaka druga emocija i štiti nas u mnogim situacijama. “Nikada nemojte reći detetu da se nema čega bojati, jer da se nema čega bojati, ne bi se bojalo. Od straha će se odučiti postupno i potrebno je jako puno strpljenja za to“, savetuje psihološkinja Sandra Barboš.

Međutim, ako vidite da određeni strah paralizira vaše dete i ne dopušta mu normalan život i ispunjavanje svakodnevnih obaveza, potrebno je javiti se stručnjaku.

Noćne more su uobičajene kod dece u uzrastu od tri do šest godina i većina dece ih preraste iako čak i kao odrasli možemo često ružno da sanjamo. Noćne more se uglavnom pojavljuju u ranim jutarnjim satima, kada su deca u ‘lakšoj’ fazi sna. Vaše dete će najverovatnije biti uznemireno i tužno kada se probudi te se može, ali i ne mora sećati o čemu je tačno sanjalo.

Kad vas probudi dečji vrisak:  Noćni strahovi uobičajeni su kod dece u uzrastu od tri do osam godina, ali se mogu pojaviti i kod mlađe dece, na primer sa 18 meseci. Za razliku od noćnih mora, noćni strahovi događaju se u prvom delu noći, a ‘epizoda’ može trajati i do 15 minuta. Dete koje proživljava noćni strah najverovatnije će  odjednom početi da vrišti, mlatara rukama ili nogama, sedne uspravno i počne da plače ili čak iskoči iz kreveta.

Detetove oči mogu bi biti široko otvorene, ali zbog toga što nije budno – nemoguće ga je utješiti. Iako noćni strahovi izgledaju poprilično potresno, vaše dete se sledećeg dana neće sećati šta se dogodilo, zbog toga što je deo mozga koji je povezan sa sećanjem i svesti u dubokom snu.”Nema smisla razgovarati s detetom o noćnim strahovima budući da ih se sledećeg dana neće sećati, a razgovor će diete samo više uznemiriti”, govori Vicky Dawson.  Tokom noćnog straha, vaše dete  se može znojiti, mrmljati, govoriti i vrištati. Može čak i mesečariti, zato je važno čuvati dete na sigurnom zbog  korištenja stepenica ili otvaranja izlaznih vrata.

Šta uzrokuje noćne strahove?

Smatra se kako su noćni strahovi uzrokovani posebnom dubinom sna, što znači da su oni verovatniji kada je dete previše umorno, iscrpljeno ili bolesno. “Noćni strahovi takođe mogu biti uzrokovani visokom temperaturom ili nekim lekovima”, govori Vicki Dawson i dodaje kako se noćni strah može dogoditi i ako nešto iznenadno probudi dete iz dubokog sna, poput iznenadne buke ili potrebe za mokrenjem. “Isto tako, verovatnije je da će deca čije porodice imaju istoriju mesečarenja i noćnih strahova, i sama biti pod ‘pogođena’ istim”, objašnjava.

Ako vaše dete ima noćnu moru, moći ćete da ga utešite kada se probudi. Noćne more su najčešće uzrokovane zastrašujućim iskustvom, poput toga da je dete videlo nešto strašno na televiziji. Takođe mogu biti znak skrivene anksioznosti, stoga razgovarajte s detetom kako biste saznali muči li ili brine li ga  nešto posebno. Ako vaše dete proživljava noćne more slične teme, razgovarajte s lekarom, razgovor sa stručnjakom mogao bi pomoći detetu da otkloni brige.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top