Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Noćna mora ili noćni strah?

Noćna mora ili noćni strah?

 

mm

Kad vas probudi dečji vrisak:  Noćni strahovi uobičajeni su kod dece u uzrastu od tri do osam godina, ali se mogu pojaviti i kod mlađe dece, na primer sa 18 meseci. Za razliku od noćnih mora, noćni strahovi događaju se u prvom delu noći, a ‘epizoda’ može trajati i do 15 minuta. Dete koje proživljava noćni strah najverovatnije će  odjednom početi da vrišti, mlatara rukama ili nogama, sedne uspravno i počne da plače ili čak iskoči iz kreveta.

Detetove oči mogu bi biti široko otvorene, ali zbog toga što nije budno – nemoguće ga je utješiti. Iako noćni strahovi izgledaju poprilično potresno, vaše dete se sledećeg dana neće sećati šta se dogodilo, zbog toga što je deo mozga koji je povezan sa sećanjem i svesti u dubokom snu.”Nema smisla razgovarati s detetom o noćnim strahovima budući da ih se sledećeg dana neće sećati, a razgovor će diete samo više uznemiriti”, govori Vicky Dawson.  Tokom noćnog straha, vaše dete  se može znojiti, mrmljati, govoriti i vrištati. Može čak i mesečariti, zato je važno čuvati dete na sigurnom zbog  korištenja stepenica ili otvaranja izlaznih vrata.

Šta uzrokuje noćne strahove?

Smatra se kako su noćni strahovi uzrokovani posebnom dubinom sna, što znači da su oni verovatniji kada je dete previše umorno, iscrpljeno ili bolesno. “Noćni strahovi takođe mogu biti uzrokovani visokom temperaturom ili nekim lekovima”, govori Vicki Dawson i dodaje kako se noćni strah može dogoditi i ako nešto iznenadno probudi dete iz dubokog sna, poput iznenadne buke ili potrebe za mokrenjem. “Isto tako, verovatnije je da će deca čije porodice imaju istoriju mesečarenja i noćnih strahova, i sama biti pod ‘pogođena’ istim”, objašnjava.

Ako vaše dete ima noćnu moru, moći ćete da ga utešite kada se probudi. Noćne more su najčešće uzrokovane zastrašujućim iskustvom, poput toga da je dete videlo nešto strašno na televiziji. Takođe mogu biti znak skrivene anksioznosti, stoga razgovarajte s detetom kako biste saznali muči li ili brine li ga  nešto posebno. Ako vaše dete proživljava noćne more slične teme, razgovarajte s lekarom, razgovor sa stručnjakom mogao bi pomoći detetu da otkloni brige.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top