Zimske carolije Mona
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Osnovne škole » Osnovna škola Drinka Pavlović – Stari grad – Beograd

Osnovna škola Drinka Pavlović – Stari grad – Beograd

osnovna-skola

Osnovna škola Drinka Pavlović – Stari grad – Beograd
Beograd, Stari grad
Kosovska 19
011 3238 688
www.drinka.rs

 

Osnovna škola »Drinka Pavlović» počela je da radi 1963. godine sa sedištem u ulici Kosovska broj 19, Beograd.

Smeštena je u centru grada, sada iza Doma Narodne skupštine, nekad Savezne skupštine SFR Jugoslavije, preko puta „Borbe“, u blizini „Politike“, Radio Beograda, RT Srbije, velikih radnih organizacija, banaka, značajnih kulturnih institucija poput Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta, Pozorišta „Duško Radović“, nekad Malog pozorišta, Dečjeg kulturnog centra, nekada Doma pionira…

Škola se nalazi u tipično gradskom krajoliku − sive fasade, skrivena dvorišta, krovovi, vreva koja dopire sa Terazija i pitomog Pionirskog i Tašmajdanskog parka.

Stanovnici oko „Drinke“ građani su starog gradskog jezgra. Škola je morala, a i sada je u obavezi, da svojim programima i organizacijom rada zadovolji potrebe razvijenog socijalno-kulturnog miljea porodica, za većinu visoko obrazovanih roditelja. S druge strane, deo istog miljea su i skromni prostori ugljarnica i potkrovlja u kojima žive naša deca i za koje škola mora da obezbedi uslove da se razvijaju i napreduju. Tako je „Drinka“ bila i ostala škola u kojoj su veoma izraženi kontrasti, koji joj određuju karakter, atmosferu, ciljeve.

Učenike je trebalo zbrinuti dobro organizovanom nastavom, modernom opremom, savremenim učilima, materijalima za rad i zabavu, hranom, odmorima, rekreacijom, velikim izborom slobodnih aktivnosti, koje će za osam godina pod okriljem škole omogućiti svakom detetu da otkrije svoje polje uspeha i razvije ga što je više moguće.

Te 1963. godine pod krovom škole našlo se 1210 učenika. Pristigli iz okolnih osnovnih škola, brzo su postali „Drinkini“ đaci i zahvaljujući skupini ambicioznih, vrednih, poletnih, profesionalno jakih profesora i učitelja, postali i ostali zaljubljeni u svoju školu. Vraćaju joj se često, a mnogi kao roditelji koji za svoje dete biraju svoju nekadašnju školu.

Kolektiv je brojao 44 nastavnika, a danas ih ima 61.

Broj učenika je tokom decenija varirao od tog početnog do neke stotine manje, da bi u četvrtoj deceniji postojanja škola imala do 900 učenika, što je optimum za prostor i opremu, ali i za kvalitetan rad. Veoma imponuje podatak da smo poželjna škola. Roditelji sa šireg područja grada biraju „Drinku“ jer u njoj pronalaze sve što je potrebno za pravilan razvoj i bezbrižno detinjstvo svoje dece. Dakle, „Drinka“ je škola u kojoj se uči s radošću i umno, škola u kojoj svako dete ima svoje mesto i potrebnu pažnju, škola u kojoj nastavnici rade intenzivno, angažovano i s ljubavlju. Visoka motivacija učenika, roditelja i nastavnika rezultirala je uspesima. Zato smo prestižna škola.

Porodice zaposlenih roditelja zbrinjavaju svoju decu u „Drinki“ jer je organizacija rada celodnevna. Celodnevni oblik rada je jedan od revolucionarnih poteza škole. Od 1970. godine škola je organizovana kao celodnevna od prvog do osmog razreda. Učenici su svoj školski pribor ostavljali u školi. Na časovima samostalnog rada radili su zadatke koji bi inače bili domaći zadaci. Svako dete dobijalo je zadatke onoliko složene koliko su mu sposobnosti dozvoljavale, a nastavnik je bio tu da ga usmerava i pomaže. Deo dnevnog ritma su časovi muzike i slikanja, koji su trajali po 25 minuta i bili dva puta u toku dana. Ritmička gimnastika, moderan ples omogućavali su deci kretanje, korekciju i ogromno zadovoljstvo. Slikanje, modelovanje i crtanje uz obilje materijala i dobro odabranog pribora opuštalo je mališane tokom dana. Ishrana je počinjala doručkom o kojem se po gradu pričalo, užinom koja je bivala voćna, do ručka koji je bio znalački kuvan u školi, pod kontrolom roditelja, lekara i nutricionista. Nedeljni ritam rada dece u školi uključivao je dan za izlaske, kada bi posećivali izložbe, išli u pozorište, gostovali u bibliotekama, družili se sa književnicima, naučnicima, profesionalcima… Danas je celodnevna nastava u I i II razredu, ali sve ostalo održalo se s istim ciljem i istim intenzitetom kao i u vreme osnivanja.

U školsku 2013/2014 . godinu „Drinka “ je upisala 118 prvaka, maturu očekuje 106 osmaka. Broj učenika u celoj školi je 920 . Vrvi kao u košnici.

Nema predaha. Rađaju se nove ideje, ulazimo u nove projekte. Hrle đaci i roditelji sa svih strana po znanje, razumevanje, ljubav, uspeh. „Drinka“ ih čeka, onako kako se očekuje od „Škole koja se voli“.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top