Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Poštovanje kao princip vaspitanja

Poštovanje kao princip vaspitanja

ff

Vaspitavanje deteta je zaista težak posao i iziskuje puno strpljenja i posvećenosti od strane roditelja. Sa ciljem da na što bolji način vaspitaju svoje dete zarad njegove bolje budućnosti, roditelji se trude da taj proces bude što prijatniji za dete.

Disciplina je jedan od osnovnih principa vaspitanja, ali svakako ne i najvažniji. Uostalom, vaše dete nije vojnik kojem je potrebna samo disciplina i razvijanje poslušnosti, već je za njegovo vaspitanje važno da razvije i neke druge delove svoje ličnosti. Upravo zato se govori i o poštovanju kao veoma značajnom principu u procesu vaspitanja dece.

Šta donosi poštovanje tokom vaspitanja deteta?

Kroz pokazivanje poštovanja prema detetu i njegovim sposobnostima, reakcijama, rečima i ponašanju, dajete detetu priliku da i ono samo izgradi poštovanje prema sebi, što je veoma važno za njegov razvoj. Kao i sve drugo, detetu je potrebno da nauči i šta je poštovanje uopšte, kako se ispoljava i kako se pruža.

Cilj svakog roditelja je da svom detetu omogući da postane osoba puna samopouzdanja, osoba koja će se uspešno boriti sa izazovima i preprekama koje život nameće, da bude osoba koja će znati kako da se ponaša u složenim međuljudskim odnosima i koja će znati da donese pravu odluku i pravo vreme. Iako ne deluje tako – ali osnova za sve to može biti upravo poštovanje.

Samopouzdanje i samopoštovanje je nešto što se stiče u ranom periodu života, zbog čega je upravo roditeljska uloga od presudnog značaja. Kada iskazujete poštovanje prema detetu vi mu govorite da je ono važno za vas i da je vredno. Naravno, pokazivanjem poštovanja detetu ne gubite autoritet, niti bi to trebalo da znači da mu dozvoljavate da radi šta god poželi, već to znači da mu se posvećujete na pravi način, da mu poklanjate svoju pažnju kada mu je to zaista važno i bavite se njihovim životom na pravi način.

Kako do detetovog samopoštovanja?

S obzirom na to da roditelji postavljaju “pravila igre”, vrlo je važno da znaju na koji način će potpomoći detetovo samopoštovanje, a da se pritom ne naruši njihov odnos. Pre svega, dete bi trebalo da oseća da i ono ima određena prava u porodici, što ne znači da bi trebalo da ima potpuno jednaka prava kao i roditelj. Ukoliko se dete hronično oseća opespavljeno, može doći do narušavanja dobrog roditelj-dete odnosa, a umesto samopoštovanja, kod deteta će se razvijati osećaj ogorčenosti i potreba za osvetom.

Takođe, roditelji bi trebalo da znaju da iako su oni odrasli – to ne znači da su uvek u pravu. Imajte strpljenja i saslušajte svoje dete. Uzmite u obzir to što vam govore i pokažite potšvanje prema detetovom mišljenju koje je iznelo. Na taj način pokazaćete detetu da je njegovo mišljenje bitno i da niste isključivi – već da se i njegov glas može uzeti u obzir prilikom donošenja neke odluke i slično.

Do razvoja detetovog samopoštovanja može se doći i pohvalama njegovo truda i lepog ponašanja. Nemojte zaboraviti da mu uputite neku lepu reč kada se uradi nešto pozitivno – jer će na taj način doći do veće šanse da isto to u sličnoj ili isto situaciji i ponovi. U verbalnim pohvalama svakako ne bi trebalo preterivati i praviti od njih teatralne izjave tipa: “Ti si najbolji dečak na celom svetu” i slično. Osim što će detetu zvučati nerealno, postoji mogućnost da to neće prepoznati kao pohvalu, zbog čega njegovo dobro delo i dobro ponašanje neće imati iste posledice.

Pokazivanje poštovanja kroz pohvale ne bi trebalo da se nalaze uz suptilnu kritiku. Pokušajte da izbegnete rečenice tipa: “Lepo si spremio sobu, ali zar nisi mogao to brže da uradiš?”. Na ovaj način poništava se pohvala i šalje se poruka detetu da ne bi trebalo da veruje u vaše (ili tuđe) pohvale niti da ih doživljava na neki pozitivan.

Samopoštovanje i samopouzdanje kod deteta možete ojačati i koristeći se određenim “trikovima”. Na primer, zatražite od deteta pomoć za nešto što inače svakodnevno radite, pod uslovom da ste u potpunosti sigurni da će dete to moći da obavi lako. Na ovaj način dete će se osećati mnogo značajnije i bitnije i u sebi će probuditi osećaj samopoštovanja, blistaće od ponosa što je uspešno pomoglo odrasloj osobi.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top