Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Bezbednost » Marame za nošenje

Marame za nošenje

marame-za-nosenje

Iako se po rođenju presecanjem pupčanika prekida direktna fizička veza bebe i majke, ona se nastavlja u prvoj godini života kroz sisanje, nošenje, grljenje, maženje. Mama i beba najveći broj aktivnosti obavljaju zajedno, što čini da se beba oseća dobro, mama ili osoba koja brine o bebi postaje bliska i prepoznatljiva što razvija osećaj unutrašnje sigurnosti i poverenja.

Nošenje pored dojenja predstavlja najbliskiji kontakt sa majkom i nezamenjivo iskustvo. Mnogi roditelji imaju veliku dilemu kada je nošenje u pitanju, da li i koliko treba nositi bebu, hoće li se ona tako razmaziti? Često su tu i saveti baka i deka ili prijatelja koji već imaju decu. Kako je teško da u prvim mesecima prepoznaju bebine potrebe i odgovore na njih često je hrane umesto da je nose. Mame instiktivno reaguju i nose bebu više nego što to okolina odobrava pa zbog toga trpe kritike ili to rade krišom.

Kako je najbolje nositi bebu?
Nema jedinstvenog recepta koliko treba bebu nositi, one su pre svega jako različite, samim tim i njihove potrebe se ne mogu zadovoljavati na isti način. Prevremeno rođenim bebama treba na neki način stvoriti uslove kao da su još uvek u stomaku a to je najbolje kroz direktan kontakt kožom na kožu uz osluškivanje otkucaja srca majke.

U čemu nositi bebu kad krenete u šetnju?
Marame za nošenje su jako pogodne za ovakve situacije. Obmotana oko vašeg tela, od jednog ramena do suprotnog kuka formira nosiljku u kojoj je beba. Ovo je jedina stvar koju beba ne može da preraste pa nema potrebe za kupovinom nove sve dok dete ima potrebu da bude nošeno.

Pored nekoliko načina na koje može da se dete nosi, i u toku samog nošenja postoji mogućnost podešavanja ukoliko treba bebu da dojite i ponovnog vraćanja u položaj za nošenje. Roditelji koji koriste kengur nosiljke često imaju problem jer ne mogu oboje da ga stave ukoliko su različite konstitucije, što nije slučaj sa Maramom za nošenje. Prilagodljivost je velika kako za onoga ko nosi tako i za bebu ili veće dete koje je u njoj u zavisnosti od željene aktivnosti.

Pravi se od različitih materijala, prednost prirodnih je zbog dobre ventilacije koja je važna da ne bi došlo do pregrejavanja bebe jer je njoj inače toplo od blizine vašeg tela. Takođe je važno da je tkanina čvrsta kako bi održavala pravilan položaj bebinih leđa, kičmeni stub mora da bude prav. Kada su svi kriterijumi za bezbednost bebe zadovoljeni obratite pažnju na deo koji ide preko vašeg ramena, on ne sme da vas sputava pri pokretu ruke i treba da prati oblik ramena da vas ne bi bolela leđa pri nošenju bebe.

Korišćenje nosiljki treba da bude dozirano, onoliko koliko je potrebno da se beba transportuje, svo ostalo vreme treba da bude u položajima koji stimulišu njen motorni razvoj i omogućavaju maksimalnu aktivnost.

Šta sve možete dok je dete u marami, najbolje objašnjava snimak HUG BUG marame, koje su osmislile dve mame, pogledajte video:

Zašto je ona bolje rešenje od kengur nosiljke?…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top