Naslovna » Porođaj » Priprema za porođaj » Pravi trenutak za polazak u porodilište

Pravi trenutak za polazak u porodilište

pravi-trenutak-za-polazak-u-porodiliste

Sigurno ste tokom svoje trudnoće čuli bar jednu priču o ženi koja se porodila van porodilišta, kod kuće u kadi, u kolima na putu za bolnicu, u liftu ili na nekom drugom mestu, pa je sasvim razumljivo ako se plašite da se to ne dogodi i vama. Ovakve situacije su jako retke i događaju se uglavnom kod prevremenih porođaja ili u nekom vanrednim okolnostima.

U normalnoj trudnoći kada se zna očekivani termin porođaja minimalne su šanse da ne se ne prepoznaju znaci koji ukazuju da je porođaj počeo. Prvorotke iz straha da ne zakasne i da što pre budu pod nadzorom lekara, uglavnom u bolnicu odlaze mnogo ranije. Prevremenom odlasku doprinose i ukućani koji nastoje da trudnicu što pre smeste na sigurno, da se ne bi dogodilo da moraju da učestvuju u porođaju, pa je nepotrebno požuruju.

Šta pokreće mehanizam porođaja i dalje je tajna pored svih saznanja koje savremena medicina ima. Smatra se da je rezultat pojave kontrakcija kombinacija uticaja od strane ploda, posteljice i organizma žene. Kako ne znamo šta ga pokreće, ne možemo sa sigurnošću da predvidimo kada će to biti. Mediji u savremenom društvu doprinose pogrešnoj predstavi o porođaju jer se on zbog dramatizacije često predstavlja kao situacija koju je teško preživeti ili se nasuprot tome idealizuje.

Prave i lažne kontrakcije
Brakston-Hiksove kontrakcije, koje zovemo i pripremne jer pripremaju matericu za porođaj u devetom mesecu mogu da budu bolne pa ih je teže razlikovati od pravih. Ako se javljaju učestalo većina žena se ne dvoumi mnogo i odlazi u bolnicu. Kako to nisu dovoljno efikasne kontrakcije za porođaj iako mogu da utiču na skraćenje i ravnanje grlića, nakon pregleda lekara i slušanja tonova bebe, žena se vraća kući.

Pripremne kontrakcije će se intezivirati ako u poslednjim nedeljama trudnoće dugo šetate ili nešto fizički radite bez pauze. Odmor i promena položaja, najbolje da sednete ili legnete, sigurno će ih zaustaviti. Ukoliko kontrakcije prestanu nakon odmora možete da nastavite sa uobičajenim aktivnostima, ali ako i dalje osećate jake bolove u stomaku, krstima ili karlici, ako se pojavi vaginalno krvarenje, obavezno odmah odite kod lekara iako niste u terminu, možda se radi o prevremenom porođaju.

Tuširanje vrućom vodom ili dug boravak u kadi takođe mogu da izazovu jače kontrakcije, zato se preporučuje kraće tuširanje mlakom vodom.

Kontrakcije su lažne ako:

  • nisu ritmične i ne pojačavaju se
  • smanje se ako promenite položaj ili prošetate
  • javljaju se u dužim vremenskim intervalima

Kontrakcije su prave porođajne ako su:

  • vremenom jače, češće (na 5-10min)
  • duže, traju i do jednog minuta
  • osećate isti intezitet iako ste promenili položaj ili se odmarate
  • dok su prisutne ne možete normalno da razgovarate
  • započinju u gornjem delu stomaka ili krstima i taj osećaj se prenosi napred

Šta nakon prepoznavanja…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top