Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Deca » Predškolci » Strah od škole – Skolinofobija

Strah od škole – Skolinofobija

skolinofobia

Strah je neugodno osećajno stanje koje se manifestuje u napetosti, strepnji, nelagodi, nespokojstvu.

Važno je razlikovati normalne razvojne strahove od pravog straha (fobije) od škole.

Školska fobija je iracionalan strah vezan uz neke školske okolnosti (uz neku objektivnu ili izmišljenu, iracionalnu preteću opasnost), manifestuje se kroz izbegavanje škole na različite načine. Iako ne postoji objektivna opasnost, kod deteta se javlja jaka reakcija teskobe.

Ponekad je strah od škole prikriven, ‘kamufliran’ (somatizirani strah), najčešće fiksiran u pojedinim dielovima tela (bolovi u stomaku, glavobolja, nagon na povraćanje, preterano znojenje…) uz uredan lekarski nalaz. Te se tegobe javljaju pre ili nakon škole, a ne javljaju se tokom vikenda, praznika.

Prema Wenar 2002. školska fobija javlja se u 0,4 do 1,5 % dece uzrata od 5 do 17 godina, najčešće se javlja u uzrastu od 14 godina, češće kod dečaka, češće kod jedinaca, kod razmažene i preterano zaštićivane dece.

Kad se te poteškoće javljaju kod mlađe dece češće se radi o separacijskom strahu (strah od odvajanja).

Učenici “beže” sa časova jer im je negde drugde zanimljivije, dok učenici kod kojih je prisutan strah od škole kad pobegnu s nastave idu kući, ne odlaze iz škole na neka druga (zanimljivija) mesta.

Najpodložnija strahu od škole su deca koja su neprihvaćena među vršnjacima, deca koja imaju slabo razvijene socijalne veeštine, loše odnose i još lošije iskustvo sa vršnjacima. Događa se i da ih vršnjaci progone, ismejavaju, vređaju, ponižavaju pa se osećaju neugodno, bolno, jadno, očajno… To kod njih može pobuditi strah od škole, zbog čega izbegavaju odlazak na nastavu pravdajući to bolešću ili nekim drugim razlozima.

Rizik je povećan kod preterano zaštićivanog, razmaženog deteta koje je u porodici u središtu pažnje, koje u porodici nema potrebu za ulaganjem napora i truda u rešavanje nastalih poteškoća. U društvu vršnjaka nema povlastica i samo mora da se izboriza sve. Kako dete nije osposobljeno za ravnopravnost s drugom decom može se osećati bespomoćno, ugroženo, neuspešno, a ta osećanja otvaraju prostor razvoju straha.

Rizik je povećan i kod dece čiji su roditelji skloni čestoj primeni represivnih vaspitnih postupaka (krutost, pretnje, fizičko kažnjavanje…). Kod deteta je prisutan realan strah od mogućih posledica u slučaju neuspeha, koji se može razviti u školsku fobiju.

Nije dobro ni kad su očekivanja od deteta veća u odnosu na njegove mogućnosti, pa im dete ne može udovoljiti. Tu se javlja strah od neuspeha, kao i strah od posledica zbog mogućeg neuspeha, tj.strah da neće udovoljiti očekivanjima (roditelja, učitelja…) i mogućih posledica zbog toga.

Naravno da je od izuzetne važnosti odnos učenika i učitelja, kao i osoba učitelja. Ukoliko se dete boji učitelja to može biti preduslov za razvoj straha.

I sve one okolnosti koje mogu dete da učine nezadovoljnim, nesigurnim, da stvore privid njegove nezaštićenosti, pa i ugroženosti, mogu prouzrokovati strah od škole, npr. porodične teškoće – bračne krize roditelja, bolest člana porodice, odsutnost člana porodice svađe…

Strah od škole – Skolinofobija

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top