Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Tradicionalno ili savremeno roditeljstvo

Tradicionalno ili savremeno roditeljstvo

Tradicionalno ili savremeno roditeljstvo?

Nekada, ne tako davno i ne tako daleko, porodice su drugačije funkcionisale, a roditeljstvo se odvijalo sa manje pedagoških znanja…

Ostajalo se na prvobitnom ognjištu što je podrazumevalo život u široj zajednici i puno tolerancije kako bi se premostili generacijski jazovi unutar porodica.

Sačuvajmo dragoceno iz tradicionalnog roditeljstva i udružimo ga sa lepotama savremenog jer je to jedini put do srećnog detinjstva i roditeljstva.

Porodice su često imale puno dece i stariji su brinuli o mlađima.
Deca su rano dobijala zaduženja i pomagala u poslovima od zajedničkog značaja.
Poštovao se (najčešće očev) autoritet bez pogovora.
Deca su pratila ritam svojih roditelja, spremnija da odlože svoje potrebe, suzdržanija u zahtevima.
Za vreme obedovanja se nije govorilo, birao se momenat kada će se roditelju postaviti pitanje. U pojedinim se krajevima persiralo roditelju ili ljubila ruka kao pozdrav i izraz poštovanja.

Zabrane i ograničenja su se podrazumevali, a kazna bila prihvaćena kao rešenje za neposlušnost i nestašluke. Iz tih vremena se pamti i slogan “Batina je iz raja izašla.”

Više se maštalo, manje iskalo, više radilo i mislilo na zasluživanje. Lakše je bilo dostići osećaj sreće i zadovoljstva – sitni izrazi roditeljske nežnosti ili kolač su mogli biti dovoljni. Negodovalo se ređe.
Do škole se pešačilo dugo i zato cenio boravak u njoj, tako da se nije bežalo sa časova. Roditelj nije vodio brigu o dečijim domaćim zadacima.
Ta deca su rano sticala samostalnost, imala izgrađen osećaj odgovornosti, cenila posao i izrasla u vredne ljude.
Savremeni stil vaspitanja menja tradicionalne obrasce. Kao deo opšteg napretka neminovne su neke promene, ali je jako dobro ne zaboraviti na dobre strane tradicionalnog vaspitanja i zadržati ih.

Prosečna savremena porodica više uvažava dete i više se bavi njime…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top