Javor-Zimske carolije

Vaške kod dece

vaske-kod-dece

U rešavanju problema vašljivosti najbitnije je prekinuti reproduktivni ciklus vašaka glave. Danas na tržištu postoji čitav niz pedikulicida, tj. Preparata upravo za tu svrhu. Najčešće se koriste šamponi koji sadrže piretrin i posipanje temena permetrinskim prahom. Lečenje pedikulicidom bitno je ponoviti barem još jednom za desetak dana jer je nakon polaganja jajašaca potrebno 6 do 9 dana kako bi se izlegle nimfe. Nakon toga je sa temena potrebno odstraniti sve gnjide ispiranjem kose u toploj zakiseljenoj vodi, što olakšava njihovo uklanjanje. Važno je izbegavati kontakt šampona i drugih preparata sa očima. Postoje i mehaničke metode uklanjanja vašaka, poput zagrejanog vazduha ili električnog češlja. Usled struje vrućeg vazduha vaška gubi vlagu, dolazi do njenog isušivanja i naposletku do smrti. U tome (uz adekvatnu tehniku) od koristi može biti i obično fen za kosu. Električni češalj koristi se malim električnim nabojem kako bi uništio vaške koje dolaze u kontakt sa zupcima češlja. Kod težih oblika vašljivosti često se preporučuje šišanje, budući da kraća kosa znatno olakšava uklanjanje vaški i gnjida.

Kontrola okoline i prevencija
Mere kontrole okoline potrebno je sprovesti čim se otkriju vaške kod jednog člana porodice ili kolektiva. Potrebno je tretirati temena svih članova porodice, a nakon toga na 60 stepeni oprati svu posteljinu, peškire, kape i odeću koja se navlači preko glave. Odeću i predmete koje nije moguće tretirati vrućom vodom treba držati zatvorene u plastičnoj kesi tokom 2 nedelje. Pod i nameštaj je potrebno pažljivo usisati. Prskanje prostorija insekticidima nije od koristi.

Redovni pregled temena dece omogućava dijagnostifikovanje vašljivosti u ranom stadijumu, što olakšava lečenje i smanjuje mogućnost zaraze drugih. Sprejevi sa celodnevnim delovanjem koji odbijaju vaške od dolaska u kosu i gumice za kosu sa produženim efektom pogodni su za korišćenje u sezoni vašljivosti.

Odgovornost rešavanja vaši glave leži na porodici, a zadatak kolektiva (škola i vrtića) je da maksimalno prate pojavu vaški i obaveštavaju roditelje.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top