Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Trudnoća » 10 problema u trudnoći i kako ih rešiti

10 problema u trudnoći i kako ih rešiti

  1. Grčevi u nogama

Grčevi se najčešće pojavljuju tokom noći i to u delu lista i stopala. Uzrok ovoj tegobi su najčešće nedostatak kalcijuma ili pritisak uvećane materice na nerve noga, čime se dodatno usporava cirkulacija, koja je tokom noći ionako usporena. Kada se desi grč – dobro istegnite stopalo prema gore (koliko god da vam je to neprijatno u tom trenutku) i izmasirajte list i stopalo. Kada se uspešno “rešite” grča, ustanite i prošetajte malo kako biste ubrzali krvotok i sprečili da vam se opet to desi.

  1. Rane kontrakcije

Neke žene već u trećem mesecu trudnoće mogu osetiti bol u donjem delu stomaka koji bi se mogao porediti sa menstrualnim bolovima ili bolu koji nastaje prilikom kašljanja, kijanja ili nekog naglog pomeranja tela. Ovaj bol su zapravo kontrakcije jer se mišići materice sve više istežu, počevši od kraja trećeg meseca trudnoće. Ovo ne bi trebalo da predstavlja neki već problem, čak ni bolovi ne bi trebalo da budu nepodnošljivi, ali ipak ako primetite nešto slično – obratite se svom lekaru. Kada osetite ove bolove pokušajte da se opustite, promenite položaj tela, da se polako šetate ili da uradite neke lagane vežbe. Međutim, ako i posle toga bolovi ne prestaju, odnosno kontrakcije ne počinju da jenjavaju i postaju sve učestalije i bolnije – postoji mogućnost da ćete morati da uzimate tablete progesterona ili da ovaj hormon primate preko inekcija – o čemu će vas obavestiti vaš lekar. U tim slučajevima savetuje se smanjena aktivnost, pa čak i potpuno mirovanje tokom trudnoće.

  1. Problemi sa bešikom

Tokom prva tri meseca trudnoće materica se povećava i beba počinje da raste, što može dovesti do pritiskanja bešike, a samim tim i do češće potrebe za mokrenjem. Međutim, nakon nekog vrmena mišići materice jačaju i “podižu” bebu, te se smanjuje i pritisak na bešiku, a ova tegoba nestaje. Ipak – problemi sa bešikom se mogu javiti i u poslednjem tromesečju, kada se ponovo javlja pritiskanje bešike zbog spuštanja bebe i pripreme za porođaj. Naravno, sve ovo zavisi od žene do žene, pa čak i od trudnoće do trudnoće, ali je svakako sasvim normalna pojava.

  1. Osetljivost dojki

Dojke u toku trudnoće rastu zbog uvećanja mležnih žlezdi, lučenja hormona i nagomilavanja masnog tkiva, zbog čega one postaju i mnogo osetljivije na dodir. Ispod kože se pojavljuju vene, a česta je i pojava pega ili tamnih mrlja po površini dojke – što ne bi trebalo da vas zabrinjava jer se te pojave često povuku nakon porođaja. Kako biste olakšali osetljivost dojki i zaštitile ih na pravi način, nosite čvrst grudnjak od pamuka koji će na pravi način podupreti dojke, a da ih ne steže. Ako pred kraj drugog tromestra primetite curenje iz dojki – nemojte brinuti, to je kolostrum (žućkasta ili providna tečnost) i predstavlja prvu hranu koja će vaša beba dobiti. Međutim, kod nekih žena se kolostrum ne javlja pre porođaja, što je takođe sasvim normalno.

  1. Vaginalni sekret

Tokom trudnoće – zbog hormona i prokrvljenosti – normalna kisela sredina u vagini se menja i postaje pogodno tlo za razvoj različitih infekcija. U ovom periodu pojava pojačanog sekreta je normalna, a s obzirom na to da ne možete ništa učiniti da to sprečite, dovoljno će biti samo da pokušate da umanjite neugodnost. Za početak, nosite pamučno rublje i izbegavajte sve što vas steže ili zbog čega vam koža ne diše (čarape ili gaćice od nekih drugih materijala). U ovom periodu higijena je zaista važna, a dovoljno je koristiti čistu toplu vodu ujutru i uveče. Ukoliko se pojavi neka infekcija potrebno je na vreme obratiti se lekaru za pomoć, kako bi se utvrdio i uklonio uzrok tome.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top