Naslovna » Turizam » Odlazak na more » Ježevi i meduze

Ježevi i meduze

jezevi-i-meduze

Ježevi i meduze

Povrede meduzama i ubodi ježeva se uglavnom dešavaju deci i starijima koji najviše vremena provode na plaži u plićaku.

Kada vas ili vaše dete meduza ožari javlja se bolno pečenje koje se pojačava u narednih 10 minuta. Pored bola, javlja se crvenilo, svrab a zatim se javljaju mehurići i plikovi.

Kada Vas opeče meduza prvo treba inaktivisati otrov dodavanjem sirćeta (ispiranjem bolnog mesta rastvorom od 3 do 10% sirćeta u vodi) u toku 10 minuta. Ako niste u prilici da upotrebite sirće možete iskoristiti morsku vodu. Nikako nemojte ispirati bolno mesto slatkom vodom jer ona aktivira otrov!
Podignite ekstremitet i nemojte brisati pipke. Ukoliko su plikovi i ranice veći posavetujte se sa lekarom.

Jedna od najčešćih nezgoda na moru jeste ubod na bodlje ježa. Osim što boli, ubod može dovesti i do infekcije koja se mora lečiti. Bitno je da ubodeni deo nikako ne oslanjate na tlo, kako iglice ne bi još dublje ušle u nogu. Ubodeni deo dobro operite i dezinfikujte, a zatim uzmite čistu pincetu i pažljivo vadite bodlje.
Kod osetljivih osoba se može javiti i alergijska reakcija na otrov koji luče. Ako su ostaci iglica brojni ili nisu odmah ispod kože, već nešto dublje, vađenje treba prepustiti lekaru. Iglice koje su zabodene plitko na površini kože mogu se rastopiti sirćetom i odlepiti od kože pomoću flastera.
Najbolja prevencija je, svakako, nošenje papuča pri ulasku u vodu, naročito kada su deca u pitanju.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top