Naslovna » Trudnoća » Trudna i lepa » Koliko hrane treba budućoj mami

Koliko hrane treba budućoj mami

Energetske potrebe ili, koliko hrane treba budućoj mami?

koliko-hrane-treba-buducoj-mami

 

Energetske potrebe tokom trudnoće rastu, jer je pored uobičajenih potreba svake žene, potrebno zadovoljiti potrebe za rast i razvoj ploda i stvoriti zalihe koje će se iskoristiti za vreme dojenja.
Ali, to nikako ne znači da je potrebno „jesti za dvoje“, već da je potrebno jesti pametno, raznovrsno i uravnoteženo.

Koliko žena sme da jede u trudnoći a da se ne ugoji previše?
Odgovor na ovo pitanje uslovljen je nizom faktora, pre svega stanjem uhranjenosti žene pre začeća, starošću, fizičkom aktivnošću, kako na poslu, tako i u domaćinstvu, time da li nosi jednu ili više beba, stanjem njenog zdravlja, tj. da li povraća ili ima neki zdravstveni problem.

U toku trudnoće neophodno je više energije, jer se njen najveći deo koristi za rast i razvoj ploda, posteljice i ostalih tkiva majke, kao i za pokretanje njenog sve težeg tela. Potrebe za energijom tokom trudnoće povećavaju se za približno 15 %.

Deficitarna ishrana ili nedovoljan energetski unos su najnepovoljniji za formiranje ploda u I trimestru trudnoće, dok povećanje težine ploda zavisi od količine hrane koju majka unosi u II i III trimestru.

Najbolji pokazatelj adekvatnog energetskog unosa je porast telesne težine trudnice. Da li trudnica dobro ili loše iskorišćava hranljive sastojke, tj. kakvo je njeno stanje uhranjenosti, videće se i iz drugih pokazatelja (biohemijske analize, rast ploda…).

Od toga da li je telesna masa pre trudnoće bila normalna, ispod ili iznad granice normale, zavisiće i energetski unos. Ako žena na početku trudnoće ima normalnu telesnu masu, onda će potrebe za energijom početi da rastu tek u II trimestru trudnoće. Ako na početku postoje znaci pothranjenosti, preporučuje se unos dodatnih 300 kcal tokom cele trudnoće. Ako je žena pre trudnoće bila gojazna, ne savetuje se znatno smanjenje unosa energetskih sastojaka i gladovanje, jer bi to moglo da uslovi slabije iskorišćavanje ostalih hranljivih sastojaka, ali treba isplanirati prirast telesne mase i meriti težinu svakih sedam dana.

Energetski dnevni unos za zdrave trudnice…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top