Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Pregledi u trudnoći » Amniocenteza

Amniocenteza

amnioAmniocenteza

je procedura kojom se uzima plodova voda iz materice, koja se šalje na laboratorijske analize radi određivanja kariotipa bebe, odnosno broja i izgleda hromozoma.

Ovaj dijagnostički test se preporučuje od strane lekara, nakon abnormalnih rezultata tripl testa, zbog brige od specifičnog genetičkog poremećaja.

U 12. nedelji trudnoće radi se ekspertski ultrazvuk, kada ginekolog kontroliše da li postoje anomalije kod ploda, proveravaju se bebini hromozomi i vrši se procena rizika od Daunovog sindroma.

Zatim se rade skrining testovi, kojima se takođe otkrivaju anomalije. Dabl test iz krvi trudnice radi se otprilike u isto vreme kada i ekspertski ultrazvuk, a tripl test nakon 15. nedelje. Ukoliko rezultati nisu dobri, lekar će vas uputiti kod genetičara, sa kojim ćete se konsultovati i doneti odluku da li želite da radite amniocentezu.

Uzimanje plodove vode se obično radi između 16. i 18. gestacijske nedelje, a najkasnije do 19. nedelje. 

Odluka je na vama da li želite da uradite amniocentezu.

Ovom metodom utvrđuje se da li postoji opasnost od pojave Daunovog, Tarnerovog, Edvardsovog ili Patau sindroma, a takođe mogu da se utvrde i druge anomalije bebe (gubitak sluha ili vida kod bebe). Takođe, na ovaj način se sa sigurnošću može utvrditi i pol bebe.

U 1:1600 slučajeva se dešava da postoji hromozomopatija ploda.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top