Beta HCG

Beta HCG (humani horionski gonadotropin) je protein iz tkiva posteljice, a naziva se i hormon trudnoće. Najvažnija mu je funkcija podrška žutom telu u jajniku koje u prvih sedam do devet nedelja trudnoće luči hormon progesteron (tzv. čuvar trudnoće).

beta-HCG

Beta HCG je vrlo važan kao pokazatelj razvoja trudnoće, pogotovo na početku. Može se meriti osetljivim metodama dok je embrion još u osmoćelijskom stadijumu. Beta HCG može se naći u krvi žene otprilike osam dana nakon ovulacije, odnosno dan nakon implantacije (ugnježđivanja). U vreme očekivane menstruacije (12-14 dana nakon ovulacije, zavisno od dužine menstrualnog ciklusa) nivo beta HCG-a u krvi dostiže 100 IU/L, udvostručuje se u proseku svaka dva dana.

Najviši nivo dostiže između osme i desete nedelje trudnoće kada iznosi otprilike 100.000-120.000 IU/L. Nakon toga vrednost lagano pada sve do dvadesete nedelje na oko 20.000 IU/L i na tom nivou ostaje do kraja trudnoće. Kao i kod drugih nalaza, i ovde mogu postojati manja odstupanja.

Vrednost HCG-a veća od očekivane može upućivati na višeplodnu trudnoću ili da je žena u višem stepenu tj. nedelji trudnoće od izračunatog.
Treba napomenuti da se kod žena koje su u postupku lečenja neplodnosti primale injekcije HCG-a taj hormon može zadržati u organizmu dve do tri nedelje posle injekcije. To znači da ta grupa žena u ranoj fazi testiranja može dobiti lažno pozitivan rezultat.

Ključ tumačenja HCG vrednosti…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top