Naslovna » Deca » Deca » Biti devojčica ne znači biti samo lepa

Biti devojčica ne znači biti samo lepa

Smatrate li da Biti devojčica ne znači biti samo lepa?

biti-devojcica-ne-znaci-biti-samo-lepa

Da li devojčice nose samo roze haljinice? Moraju li da paze da se haljinice ne uprljaju? Da li uvek moraju da budu lepe i pristojne zato što su devojčice, urednih frizura i čistih noktiju?

Nažalost i danas su devojčice izložene socijalnom pritisku i odagajaju ih prema stereotipima. Da li to mora da bude tako?

Podela na muške i ženske poslove nastala je u davnoj istoriji, kada su žene bile u kući i brinule o deci i domu, dok su se muškarci bavili privređivanjem. Ova tradicija sačuvala se do današnjih dana, iako su se okolnosti promenile.

Biti devojčica ne znači biti samo lepa

U našem društvu i dalje postoji duboko ukorenjeno mišljenje da su određeni poslovi isključivo ženski: kozmetičarka, vaspitačica u obdaništu, profesorka, medicinska sestra, negovateljica, prodavačica, kafe-kuvarica, čistačica u firmi… Na drugoj strani, teško je da će iko zamisliti ženu kao – kamiondžiju, tenkistu, građevinskog radnika, inženjera, hirurga, ali i čistača ulica. Čak ne postoje nazivi zanimanja u ženskom rodu!

Pazite šta govorite svojim ćerkama, rođakama, unukama, učenicama… Možda im namećete svoju volju i usmeravate ih pogrešno. Posmatrajte ih u igri, otkrijte njihova interesovanja. Možda ih baš zanima to šta tata radi, možda vole matematiku, prirodu, tehnologiju…

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top