Naslovna » Porodica » Božić i božićni običaji

Božić i božićni običaji

bozic-i-bozicni-obicaji

Božić i božićni običaji

Pravoslavci imaju višednevne pripreme i praznike koje slave čekajući najradosniji praznik. Šest nedelja pre Božića počinje post koji podrazumeva činjenje dobrih dela, širenje ljubavi i razumevanja i uzdržavanje od mrsne hrane. Smisao posta nije samo uzimanje posne hrane, već pružanje hrišćanske ljubavi i dobrote svim ljudima. Najveći domet svakog hrišćanina jeste da post postane način života.

Proslavi Božića kod pravoslavnih prethode Tucindan i Badnji dan. Tucindan je dan kada se priprema pečenica. Badnji dan je dobio ime po badnjaku (hrastovo ili cerovo drvo) koje se dan pred Božić seče i donosi kući. Ime badnjaka povezano je sa rečju „bdeti“ (stsl. bad) budući da se na taj dan bdelo zbog iščekivanja Isusovog rođenja.

Na sam dan Božića, u rano jutro, u kuću dolazi položajnik koji predstavlja mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli na poklonjenje novorođenom Hristu. Položajnik je važan i drag gost jer se smatra da donosi u kuću veliku sreću za celu nastupajuću godinu. Domaćica ga daruje prikladnim poklonom i posluženjem.Položajnik grančicom od Badnjaka raspiruje vatru i blagosilja sav živalj, i ljude i stoku.

Božić i božićni običaji

U katoličanstvu priprema za Božić počinje došašćem…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top