Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Čarolija lepih manira

Čarolija lepih manira

carolija-lepih-manira

Za decu vi ste model ponašanja, ne zbog onoga što kažete, već zbog onoga što radite, čak i onda kada to radite, a da ne razmišljate mnogo o posledicama.

Vaspitanje deteta proizilazi iz ljubavi i omogućava slobodu. To znači da vašem detetu pružate neophodno oruđe za osvajanje nezavisnosti, za stvaranje odnosa sa drugim ljudima, za uklapanje u društvenu sredinu.

Sa ove tačke gledišta, pravila su samo sekundaran aspekt. Toliko sekundaran, da sama po sebi nemaju vrednost ni efekat. Da bi se ona usvojila i poštovala, pre svega treba da budu shvaćena na pravi način. Čak i najjednostavnija pravila moraju da se objasne detetu.

“Dobar dan”, “Molim”, “Hvala”, “Nema na čemu” mogu da ostanu jednostavne formule koje će dete ponavljati da bi razveselilo roditelje ili da bi izbeglo njihovu grdnju. Ali one mogu postati reči sa dubokim značenjem, ponavljane zato što je dete razumelo njihovu vrednost.

Upravo vrednost tih reči mora biti objašnjena detetu. Treba mu objasniti da korišćenje reči “Dobar dan”, ‘Molim”, “Hvala”, “Nema na čemu” znače uvažavanje i poštovanje drugih ljudi, a u isto vreme, na jednostavan način pokazuju i pravo na to da i mi sami budemo poštovani. To znači da će nama na naše “Dobar dan” biti uzvraćeno sa “Dobar dan”, naše “Hvala” će dobiti podjednako srdačan odgovor “Nema na čemu”. Sve može početi igrom u kojoj privlačite detetovu pažnju, igrajući se sa “magičnom” snagom ovih reči, malim formulama koje nateraju svakoga koga sretnemo da nam odgovori na adekvatan način.

Ali budite pažljivi: pravila, objašnjenja i male edukativne igre neće vredeti ništa ukoliko ne budu dosledno primenjivani u ponašanju. Teško je naučiti dete da kaže “Dobar dan” ukoliko ni mi sami ne pozdravljamo naše komšije kad ih sretnemo na stepeništu.

Za decu vi ste model ponašanja, ne zbog onoga što kažete, već zbog onoga što radite, čak i onda kada to radite, a da ne razmišljate mnogo o posledicama.

Hvala sajtu bebinizbor.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top