Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Turizam » Domaće destinacije » Čigota – Zlatibor

Čigota – Zlatibor

 

cigota-logoSpecijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma

Čigota – Zlatibor

Čajetina, Zlatibor
031 841 141
www.cigota.rs

PREVENCIJA I LEČENjE GOJAZNOSTI KOD DECE I ADOLESCENATA

Epidemija gojaznosti jedan je od najozbiljnijih izazova za zdravlje stanovništva u svetu.

Prekomerna uhranjenost i gojaznost nalaze se u 20-30% dece i adolescenata u zemljama evropskog regiona, a dramatičan trend godišnjeg porasta njihove učestalosti i udruženost sa drugim bolestima daju epidemiji gojaznosti u ovoj populacionoj grupi izuzetan ne samo zdravstveni, već i ekonomski i demografski značaj.

Udruženje pedijatara Srbije i Specijalna bolnica „Čigota“ Zlatibor, imajući u vidu značaj problema gojaznosti i činjenicu da učestalost, prema podacima UNICEF-a, iznosi u Srbiji već 15% u dece uzrasta do pet godina, predložili su u oktobru 2007. godine Ministarstvu zdravlja i Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje realizaciju Projekta „Prevencija i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata u Srbiji“. S obzirom da je prevencija gojaznosti u ovom ranom uzrastu, bez sumnje, ključni deo buduće Nacionalne strategije, Ministarstvo zdravlja je odmah prihvatilo pokroviteljstvo nad Projektom i materijalno podržalo edukativne aktivnosti.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje u proleće 2008. godine odobrio je produženo lečenje i rehabilitaciju gojaznoj deci uzrasta 12-18 godina u trajanju od 21 dan jedanput godišnje, čime je omogućen početak organizovanih i grupnih programa za gojaznu decu i adolescente u stacionarnim uslovima.

Specijalna bolnica „Čigota“ Zlatibor ima dugogodišnje iskustvo u tretmanu gojaznosti kod odraslih, izvanredne klimatske i geografsko-saobraćajne pogodnosti, kao i neophodne uslove za pružanje medicinskih usluga. Očekujući izgradnju novog prostora za Centar za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece i adolescenata, izvršila je izmene i dopune svojih normativnih akata, kao i prostorno i kadrovsko prilagođavanje, sa ciljem što bržeg osposobljavanja za novu oblast delatnosti – pedijatrijsku rehabilitaciju. Te aktivnosti podrazumevaju, prema usvojenom Medicinskom pravilniku koji je izradio multidisciplinarni tim stručnjaka, edukaciju i rehabilitaciju u oblasti ishrane, primenu mera fizikalne rehabilitacije i psihološku obradu i tretman gojazne dece i adolescenata.

Na izvršavanju radnih obaveza i zadataka u Centru su angažovani: specijalista pedijatar, specijalista fizikalne medicine, šest medicinskih sestara, viši medicinski tehničar, tri profesora fizičke kulture i drugi profili radnika. Planirano je redovno i povremeno učešće konsultanata iz oblasti pedijatrije, psihologije, fizičkog vaspitanja i drugih disciplina.

Kako, prema odluci Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, ciljnu grupu korisnika u Centru čine gojazna deca uzrasta 12-18 godina, njihov prijem i boravak u trajanju od 21 dan planira se prema unapred određenim terminima u grupama od po 30 korisnika. Dogovor o prijemu takvih grupa obavlja prijemna služba Centra tokom školske godine nastojeći da zahteve upućene iz pedijatrijskih ustanova uskladi sa kapacitetima Centra, u cilju racionalnog korišćenja.

U Centar se tokom cele godine mogu primati i pojedinačni korisnici bilo na trošak zdravstvenog osiguranja ili na komercijalnoj osnovi, ali samo uz unapred zakazani prijem. Dogovor u takvom slučaju se postiže između odgovornog lekara pedijatrijske ustanove sa pedijatrom Centra. U Centar se, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, mogu primati i gojazna deca i adolescenti iz susednih i drugih zemalja.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top