Naslovna » Beba » Putovanje sa bebom » Deca i sunce

Deca i sunce

deca-i-sunce

Nema tog deteta koje se ne raduje toplim danima leta. Još kad se nađu pokraj reke, jezera ili mora, razdraganosti i igri nikad kraja. Od njih se ne može očekivati da sama ograniče svoj boravak na suncu, već je to dužnost roditelja ili vaspitača, koji bi morali da znaju da je dečja koža veoma osetljiva i da joj je neophodna posebna zaštita. Predrasuda je verovanje da sunce jača imunitet i opšte stanje organizma.

Jedino pozitivno dejstvo sunčanja je to što stimuliše produkciju D3 vitamina u koži, kojim se poboljšava iskorišćenost kalcijuma u organizmu i tako blagotvorno utiče na zdravlje kostiju, zuba, kose, kao i prevenciju rahitisa.

Inače, zbog promene ozonskog omotača i povećanja ozonske rupe, sunce sve jače greje i beleži se stalni porast broja obolelih od raka kože. Veruje se da je sunce odgovorno za najmanje 90 odsto svih tumora kože. Smanjenje koncentracije ozona u atmosferi za jedan procenat povećava broj obolelih za dva do četiri odsto. Ukoliko dete samo jedanput u toku detinjstva zadobije opekotine od sunca, udvostručuje se rizik od malignog melanoma.

Deca, posebno bebe, imaju veoma tanku, osetljivu kožu koja je samim tim izuzetno podložna opekotinama od sunca i štetnom dejstvu UV zraka.

Deca i sunce – Crvenilo, plikovi, alergije…
Promene koje se usled prekomernog izlaganja suncu javljaju na koži, nazivaju se primarne fotodermatoze. To je relativno česta pojava i javlja se kod 10 do 20 odsto zdravih osoba.

Alergija na sunce manifestuje se kao nadražujući osip na vratu, pregibima ruku i nogu i najčešće se javlja nekoliko sati po izlaganju suncu. Nastaje kao odgovor vlastitog imunog sistema, koji neke komponente osunčane kože prepoznaje kao strana tela, zbog čega kreće imuni odgovor u vidu alergijskih reakcija, uglavnom u vidu osipa, mada se mogu pojaviti i plikovi ili neke druge kožne promene. Taj osip obično ima izgled uboda insekta.
Alergija na sunce ne bira starosnu grupu, već može da se pojavi kod beba i kod odraslih. Istraživanja pokazuju da je čak 50 odsto ovakvih alergija na sunce nasledno, tako da ako su mama ili tata skloni bilo kakvoj vrsti alergija, posebno alergiji na sunce, znači da i dete ima velike šanse za takav problem.

Moguće su i sekundarne fotodermatoze koje se javljaju ukoliko beba uzima neke fotosenzitivne lekove (antibiotici, tetraciklini), ili ima neki zdravstveni problem koji se na suncu može dodatno pogoršati (herpes, fotosenzitivni ekcem…). O tome se unapred konsultujte sa pedijatrom.

Deca i sunce – Oprezno s bebom…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top