Naslovna » Deca » Deca » Deca jake volje i kako ih vaspitati

Deca jake volje i kako ih vaspitati

12

Kako biti roditelj “autonomnom detetu”?

Roditelji “autonomne dece” moraju da shvate i prihvate zadatak usmeravanja njihove energije u pravom smeru, i to je gotovo sve što mogu da dobro urade za njih i njihovu budućnost. Često “autonomna deca” prelaze i poništavaju sve roditeljske granice, dok u njihovom vaspitanju jednostavno nije moguće primeniti neke ustaljene procedure koje važe za drugu decu. Sa ovakvom decom uvek morate imati strpljenja, a s obzirom da će svakog dana preispitivati i testirati vaše stavove i mišljenja, ali i ono što znate – morate biti uporniji i dosledniji nego sa bilo kakvom drugom decom. Da biste uživali poštovanje ovakve dece potrebno je da ne dozvolite ili ne pokažete da oni sa vama mogu da “rade šta god požele” i da jednostavno ne postoje apsolutno nikakve granice. To ne znači da ćete moći ili da bi trebalo da primenjujete neku vrstu sile i sistema strogog kažnjavanja – jer ćete dobiti samo kontra-efekat od onoga što ste zamislili.

“Deca jake volje” ne žele i jednostavno ne mogu da se obuzdaju ili da “smanje doživljaj” sveta i života koji oni imaju, i to svakako ne bi ni trebalo da pokušavate. Pustite ih da imaju svoje rituale, da razvijaju svoje metode i načine ponašanja, a s obzirom na to da ste ipak u toj situaciji vi roditelj, a samim tim i osoba kojoj se deca uvek najradije obraćaju za pomoć i na koju ste (ipak) ugledaju – trudite se da svojim primerom pokazujete kako bi trebalo da se ponašaju i šta je ispravno. U svemu ovome jednostavno mora biti ljubavi koja uvek ima najveću moć i koja uvek pobeđuje, pogotovo u procesu vaspitanja dece.

Čitav proces vaspitanja “autonomne dece” na kraju se svodi na prihvatanje njihovog karaktera, uvažavanje njihovog temperamenta i u svemu tome – vođenje računa o svojim reakcijama na vrlo često neverovatna iskustva koja ćete imati sa ovakvom decom.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top