Naslovna » Deca » Deca » Deca i mobilni telefoni

Deca i mobilni telefoni

deca-i-mobilni-telefoni1

Ljudi su postali toliko zavisni od mobilnih telefona, da ih samo činjenica da im je baterija prazna ili da su ostali bez kredita užasno frustrira i drastično podiže nivo stresa.

U čemu je tajna vezanosti savremenog čoveka za mobilni telefon? Šta ih čini tako neodoljivim: praktičnost, vizuelni izgled, lakoća komuniciranja, osećaj važnosti ili nešto drugo? Da li je to neka vrsta modernog lanca elektronskog ropstva?

Da li su danas mobilni telefoni stvar prestiža ili potrebe, nije sigurno, ali je činjenica da su poslednjih godina svakako postali deo svakodnevice ljudi, a u velikom broju i dece.

Većina roditelja se svakodnevno pita da li su mobilni telefoni dobri za decu? Posebno ih muči pitanje koji je uzrast odgovarajući za prvi mobilni telefon.

Ako razmišljate o tome da detetu kupite mobilni telefon jedna od odrednica može da vam bude procena da li je ono spremno da prihvati osnovne preporuke za korišćenje mobilnih telefona. Obzirom da vi najbolje poznajete svoje dete procena o njegovoj spremnosti za telefon je na vama.

Poštovanje preporuke za korišćenje mobilnih telefona će omogućiti vašem detetu da komunicira sa vama u hitnim slučajevima, da nauči da elektronski uređaji kakav je mobilni telefon nisu igračke nego oprema.

Rizici po zdravlje usled upotrebe mobilnih telefona još uvek nisu u potpunosti sagledani. Krajem maja 2011. godine Međunarodna Agencija za istraživanje kancera (IARC) klasifikovala je zračenje mobilnih telefona (radiofrekvencijsko – RF zračenje) u takozvanu »grupu 2B« (moguće kancerogen za ljude). Navedena klasifikacija znači, između ostalog, da su potrebna dalja istraživanja.

Deca i mobilni telefoni

Šta govore činjenice?

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

One comment

  1. IZUZETNO NAM JE DRAGO DA SE О OVOJ TEMI POČELO, BAR MALO PRIČATI. NA OSNOVU ISKUSTVA KOJE SMO U POSLEDNJE ČETIRI GODINE STEKLI KAO JEDINA ORGANIZACIJA IZ SRBIJE KOJA JE UČESTVOVALA NA SVIM SKUPOVIMA WHO I ICNIRP, KOJE G-DIN DR BRANISLAV VULEVIĆ NAVODI KAO REFERENTNE, A PORED TOGA I NA KONFERENCIJAMA MEĐUNARODNE UNIJE TELEOPERATERA U TORINU, MONTEVIDEU, POTEBNO JE POVEĆATI ANGAŽOVANЈE SVIH SUBJEKATA DRUŠTVA NA INFORMISANJU I EDUKACIJI SVIH KORISNIKA, A NA PRVOM MESTU, KAO ŠTO DR BRANISLAV KAŽE, NAŠE DECE KOJI SU NAJBROJNIJI KORISNICI. SVA PODRŠKA I ISKRENI IZRAZI ZAHVALNOSTI JP NUKLEARNI OBJEKTI SRBIJI I DR BRANISLAVU VULEVIĆ. UPRAVNI ODBOR UDRUŽENJA BIOGEN, BEOGRAD.

Odgovorite

Scroll To Top