Naslovna » Deca » Deca » Deca i mobilni telefoni

Deca i mobilni telefoni

Deca i mobilni telefonideca-i-mobilni-telefoni1Mobilni telefoni su primo-predajni uređaji koji “dvosmerno komuniciraju” u mikrotalasnom domenu frekvencija sa najbližom radio-baznom stanicom za javnu mobinu telefoniju. Tokom razgovora mobilnim telefonom, mozak apsorbuje najmanje polovinu zračenja koje se emituje. Pri navedenom, dečiji mozak apsorbuje više zračenja u odnosu na odrasle osobe, što je ilustrovano na slici 1.

deca-i-mobilni-telefoni

Osnovne preporuke za korišćenje mobilnih telefona

  • Zabrana korišćenja deci mlađoj od 12 godina (osim u “hitnim slučajevima”)
  • Izbegavati nošenje neposredno uz telo
  • Razgovarati što kraće
  • Ne približavati telefon uhu dok se “ne uspostavi željena veza”
  • Prilikom razgovora “menjati stranu”
  • Izbegavati telefoniranje u prevoznim sredstvima
  • Pribegavati SMS komunikaciji ili razgovoru “preko spikerfona”

Sve u svemu, do daljnjeg ostaje kontroverzno pitanje vezano za uticaj mobilnih telefona, laptopova i drugih uređaja savremenog doba na zdravlje ljudi. Ovo posebno važi za najmlađi deo populacije koji i najviše koriste prednosti bežičnog prenosa informacija. O igricama i da ne govorimo.

Autor: dr Branislav Vulević
naučni saradnik JP NUKLEARNI OBJEKTI SRBIJE

Rukovodilac odeljenja za zaštitu od nejonizujućih zračenja

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

One comment

  1. IZUZETNO NAM JE DRAGO DA SE О OVOJ TEMI POČELO, BAR MALO PRIČATI. NA OSNOVU ISKUSTVA KOJE SMO U POSLEDNJE ČETIRI GODINE STEKLI KAO JEDINA ORGANIZACIJA IZ SRBIJE KOJA JE UČESTVOVALA NA SVIM SKUPOVIMA WHO I ICNIRP, KOJE G-DIN DR BRANISLAV VULEVIĆ NAVODI KAO REFERENTNE, A PORED TOGA I NA KONFERENCIJAMA MEĐUNARODNE UNIJE TELEOPERATERA U TORINU, MONTEVIDEU, POTEBNO JE POVEĆATI ANGAŽOVANЈE SVIH SUBJEKATA DRUŠTVA NA INFORMISANJU I EDUKACIJI SVIH KORISNIKA, A NA PRVOM MESTU, KAO ŠTO DR BRANISLAV KAŽE, NAŠE DECE KOJI SU NAJBROJNIJI KORISNICI. SVA PODRŠKA I ISKRENI IZRAZI ZAHVALNOSTI JP NUKLEARNI OBJEKTI SRBIJI I DR BRANISLAVU VULEVIĆ. UPRAVNI ODBOR UDRUŽENJA BIOGEN, BEOGRAD.

Odgovorite

Scroll To Top