Naslovna » Deca » Deca » Dečije gliste – preventiva, simptomi, lečenje

Dečije gliste – preventiva, simptomi, lečenje

decije-gliste

Iako su simptomi dečije gliste veoma neprijatni, ovaj zdravstveni problem je zapravo bezopasan i vrlo čest, pogotovo u ranom periodu života. Najčešće se vezuje za lošu higijenu, ali postoje i drugi razlozi za pojavu ovih parazita. U svakom slučaju, roditelji nemojte paničiti!

Dečije gliste su paraziti koji najčešće žive u tankom crevu kod dece ili odraslih. U slučaju dece najčešće se pojavljuju male ili velike dečije gliste ili bičaste gliste, od kojih dečije gliste mogu videti i golim okom jer su dugačke oko pet milimetara i podsećaju na končiće.

S obzirom na to da se prenose spoljnim putem – preko prljavih ruku, kroz zagađenu vodu ili hranu, preko odeće pogotovo u prirodi (gde zbog toplote i vlažnosti mogu da opstanu dok se ne “nastane” u čoveku koji im je jedini prirodni domaćin) – preventiva jeste adekvatna i redovna higijena. Gliste u telo ulaze kada se progutaju jajašca iz kojih se kasnije razvija larva, a zatim i odrasla glista, što se “mora” desiti za najviše tri nedelje koliko jajašca mogu preživeti van ljudskog organizma. Čitav ovaj proces dešava se u telu čoveka u periodu od dve do šest nedelja.

Prvi simptomi zaraze dečijim glistama

Kada dođe do zaraze dečijim glistama glavni simptomi se pojavljuju u toku noći, kada gliste “putuju” sa ciljem da slegu nova jajašca i tako se razmnože. Tada dolazi do svraba, najčešće u predelu anusa, dok dok devojčica može doći i do vaginalnog iscedka ukoliko se gliste prošire i na vaginu. U zavisnosti od jačine svraba, može doći i do pucanja kože, a zatim i sekundarne bakterijske infekcije, što dodatno pojavača simptome zaraze.

Među ređim simptomima su i mučnina i bol u stomaku, ali su oni pokazatelji veće količine glista koje su se nastanile u crevima. Ostali simptomi koji mogu pokazati da je dete zaraženo glistama su i manjak energije i brzo umaranje, oslabljen apetit, blaga i povremena vrtoglavica, pojava žućkastih beonjača i bledilo u licu. Može doći i do bolova u ekstremitetima, odnosno u mišićima ruku i nogu, zatvora ili neredovne stolice ili pojačanog curenja nosa.

Dijagnoza i lečenje dečijih glista

Mala deca se od dečijih glista leče jednokratno, uzimanjem antihelmintika, a radi sigurnosti terapija se uglavnom ponavlja nakon dve nedelje. Kako bi se sprečilo ponovno vraćanje dečijih glista, preporučuje se ista terapija svima koji su u okruženju deteta i koji su potencijalni prenosioci glista.

Iako male dečije gliste nisu previše opasne po zdravlje deteta, simptomi ove zaraze su izuzetno neprijatni za malu decu, zbog čega je najbolje reagovati odmah kako bi se ublažile tegobe. Za razliku od malih, velike gliste su nešto opasnije upravo zato što “napadaju” tanko crevo i mogu doći do različitih unutrašnjih organa i napraviti ozbiljnije probleme ukoliko se adekvatna terapija ne odredi na vreme.

Iako postoji lek za dečije gliste, najbolje je dodatnu pažnju obratiti na preventivu i sprečavanje širenja ove bolesti. Stručnjaci pre svega savetuju redovno pranje ruku i rutinsko čišćenje domaćinstva, kao i redovno menjanje donjeg veša, odeće i posteljine.

Još sličnih tekstova možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top