Naslovna » Trudnoća » Epilepsija tokom trudnoće: Problemi i saveti

Epilepsija tokom trudnoće: Problemi i saveti

epilepsija-tokom-i nakon-trudnoce

Epilepsija predstavlja neurološki poremećaj koji se manifestuje kroz napade, a nastaje usled neke vrste oštećenja centralnog nervnog sistema. Može predstavljati genetski prenetu bolest ili poremećaj usled nekih drugih zdravstvenih problema, kao što su tumor na mozgu, moždani udar i kao posledica povrede mozga, zloupotrebe droge i alkohola. Ipak, uzrok nastanka epilepsije je uglavnom nepoznat i ne može se preventnivno sprečiti.

Iako su epileptični napadi pokazatelj prisustva ove bolesti, jedan napad ne znači nužno i oboljenje jer može biti i posledica intenzivnog stresa, neke stresne situacije, hroničnog nedostatka sna ili hipoglikemije, odnosno niskog nivoa šećera u krvi. U svakom slučaju potrebno je posavetovati se sa lekarom.

Epileptični napadi

Epileptični napad se prepoznaje po nizu specifičnih simptoma – grčenje mišića, delimičan ili potpuni gubitak svesti, problemi sa vidom, sluhom i čulom mirisa. Napadima najčešće prethode i osećaj utrnutosti ekstremiteta, mučnina i povraćanje, lupanje srca, što doktori stručno nazivaju aurom. Učestalo ponavljanje napada u određenom vremenskom periodu se smatra epilepsijom, kada se osobi određuje dijagnoza.

Epilepsija tokom trudnoće

Žena koja boluje od epilepsije trebalo bi o tome da obavesti svog doktora kada se odluči na trudnoću. Potrebno je da se pre trudnoće obave dodatna ispitivanja kako bi se odredila adekvatna doza i vrsta lekova koja je dozvoljena tokom trudnoća i koja neće uticati na razvoj bebe u stomaku. Neophodno je bolest držati pod kontrolom kako ne bi dolazilo do epileptičnih napada tokom trudnoće.

Ukoliko uz savete doktora bude nužna promena vrste i količine lekova kojom biste održavali epilepsiju pod kontrolom tokom trudnoće, potrebno je da date svom telu dovoljno vremena da se privikne na novu terapiju. U trudnoći je najvažnije ne preskakati uzimanje lekova kako bi se trudnoća odvijala pravilno i kako biste na svet doneli zdravu bebu. Prema statistici, 90 odsto žena sa epilepsijom koje se tokom trudnoće pridržavaju određene terapije imaju normalnu trudnoću, dok u veoma malom broju slučajeva antiepileptici uzrokuju pojavu blagih srčanih mana kod bebe, rascepa usne ili nedostatka kožice na penisu dečaka.

Uz odgovarajuću terapiju antiepilepticima, tokom trudnoće se ženama sa epilepsijom preporučuje i pojačana doza folne kiseline jer lekovi kojima kontroliše bolest mogu uticati na otežanu apsorpciju folne kiseline. Lekari će sigurno zahtevati češće preglede i kontrole tokom trudnoće zahvaljujući čemu će se redovno pratiti uticaj lekova na trudnoću i bebu i na vreme reagovati ukoliko je potrebno.

Još tekstova možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top