Naslovna » Beba » Dojenje » Dojenje kao saveznik u mršavljenju

Dojenje kao saveznik u mršavljenju

bb

Dojenje kao saveznik u mršavljenju

Iako nije u prvom planu, višak kilograma nakon porođaja predstavlja brigu za veliki broj novopečenih mama. Dijete u periodu dojenja ne bi trebalo da budu rešenje ovog problema, upravo zbog brige o prehrani bebe kroz majčine mleko.

Ipak, period dojenja može biti pogodan za skidanje viška kilograma koji su ostali nakon porođaja. Vraćanje na staru kilažu ne bi trebalo da bude prioritet u odnosu na zdravlje, zbog bi trebalo da se pridržavate određenih pravila koja će vas do željene kilaže dovesti postepeno i bezbedno.

Iako dojenje samo po sebi sagoreva veći broj kalorija, tačnije oko 850, to ne znači da ćete u ovom periodu smršati tek tako. Upravo zbog pojačanog sagorevanja kalorija, majke tokom dojenja osećaju veću glad nego inače, zbog čega se sagorene i dodatne kalorije brzo vraćaju u organizam. Upravo je ovde problem – ali srećom postoje i rešenja za to!

  1. Jedite često ali po malo

Majke tokom dojenja mogu često osećati neutoljivu glad, zbog čega posežu za što većom količinom hrane odjednom, pogotovo nakon dojenja bebe. Upravo je ovo greška. Ukoliko imate za cilj da tokom perioda dojenja skinete određeni broj kila, trebalo bi da tokom dojenja svakog dana jedete više puta, ali da količinu hrane za svaki obrok umanjite. Ne boj te se – ovako nikad nećete biti gladni, a kalorije će se lakše sagorevati, što znači da će se i kile smanjivati.

Redovni obroci su veoma važni i za proizvodnju mleka, jer je dokazano da majke koje imaju neredovne obroke imaju problema i sa mlekom.

  1. Birajte šta jedete

Osim što je bitno da u toku dana jedete češće ali po malo, vrlo je važno i šta ćete jesti. Pre svega, zdrava ishrana je dobra za bebu, ali i za vas. Slušajte svoje telo i njegove potrebe, ali umesto čipsa – napravite porciju kokica; za doručak jedite ovsenu kašu; ako vam je potrebno više energije – rešenje je bareno povrće ili pečeni krompirići.

  1. Pripremite hranu unapred

Kako biste lakše kontrolisali šta ćete i kada jesti, sa ciljem da se vratite na željenu kilažu, potrudite se da uvek imate unapred isplaniranu ishranu. Dan ranije pripremite određenu količinu obroka da ne biste posezali za nezdravim rešenjima kada vas u trenutku obuzme glad. Nemojte da vam nedostatak vremena ili loša organizacija budu izgovor za višak kilograma koje nikako da skinete.

  1. Imajte strpljenja

Bez obzira na to koliko pazite na to šta ćete jesti, koliko i kada, smanjivanje kilograma nakon porođaja je dug proces, pogotovo kada se trudite da to uradite na što pravilniji i zdraviji način. Nemojte se obeshrabtiti ukoliko željene rezultate ne dobijete u prvih nekoliko dana ili nedelja, jer svako gubi kilažu svojim tempom. Pobrinite se da vaše zdravlje ne trpi zbog želje da oslabite, jer na taj način brinete i o svojoj bebi.

  1. Pojačajte fizičku aktivnost

Često trudnice u poslednjim nedeljama ili danima pred porođaj smanje fizičku aktivnost na minimum, pa je period dojenja odličan za vraćanje u kondiciju. Uostalom, pojačana fizička aktivnost će vam prijati iz više razloga, a pre svega ako želite da skinete određeni višak kilograma. Uskladite ove aktivnosti sa ostalim obavezama koje imate u toku dana i nemojte preterivati – tempo pojačavajte vremenom i uskoro ćete videti prve pozitivne rezultate vašeg napora.

Još sličnih tekstova OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top