Naslovna » Beba » Dojenje » Praktični saveti  za uspešno dojenje

Praktični saveti  za uspešno dojenje

prakticni-saveti-za-uspesno-dojenje

Evo nekih praktičnih saveta za sve majke koje žele da doje i da im u prvim nedeljama i mesecima po rođenju bebe lepo “nadolazi” mleko..

  1. Majka mora da bude naspavana i odmorna

Teško je uhvatiti vreme da se pošteno odspava. Beba se budi na oko tri sata, pa i taj san koji „uhvatite“ je isprecesan. Ali morate pronaći to vreme, uz dobru organizaciju svega ostalog što vas čeka.. vodite se onim „moram da se odmorim, svima će biti bolje“. Neispavana i premorena mama, neće imati snage ni za „proizvodnju“ lepog i ukusnog mleka.

  1. Obavezno povrće

Izbegavajte pasulj i grašak, zbog gasova, ni bebi ne prija. Kupus i povrće iz njegove porodice jedite umereno, ali redovno jer je prebogat vitaminom C, sveža paprika je jako preporučljiva. Kuvajte što više čorba i supa, osim sto sadrže vitamine od povrća koje stavite (šargarepa, crvena-bela, paškanat, peršun, celer, tikvica), rehidriraju organizam i tečnost je odlična za laktaciju.

  1. Voće i tečnost, tečnost, tečnost

Citrusi nisu poželjni jer je mleko onda kiselkasto, može da se bebi ne dopada. Gazirana pića izbegavati u potpunosti, čak i mineralnu vodu. Pogoršavaju grčiće kod beba. Ostalo voće i bilo kakva tečnost što više. Tečnosti popiti oko 3 litre dnevno. Najbolje je voda, čaj, može i malo zaslađen. Surutka i kvas podstiču laktaciju.

  1. Podoj na zahtev

Dajte bebi da sisa kad god poželi. Nemojte je uobročavati. Trudite se da u podojima što više pojede jer će onda duže biti sita. Tako će se sama uobročiti. Podoj na zahtev je najbolji način da se bebin stomak postepeno privikava na “obimnije obroke”- mamino mleko, tim stimulisanjem podoja mami sve više nadolazi mleko.

  1. Bradavica nije laža

Ne dozvoljavajte bebi da koristi bradavicu kao lažu, da je drži u ustima a da ne sisa. Prvo, to dovodi do bolnih bradavica, a drugo učite bebu od samog rođenja da je to ustvari izvor hrane, pa zato treba da sisa, ne da se igra na dojci i slično.

  1. Nemojte ispumpavati mleko

Organizam majke će proizvoditi onoliko mleka koliki je „izvoz“ istog. Obrnut princip: potražnja-ponuda. Iako vam se učini da imate višak, nemojte ga vaditi, jer ćete onda uvek imati višak. Osim naravno, ukoliko želite da pripremite sledeći obrok za vašu bebu, ako je ostavljate da bi obavili neke obaveze van kuće. Tada mleko čuvati na hladnom i suvom  mestu.

  1. Tuširanje toplom vodom

Neka vam svako tuširanje bude što duže tuširanje. Toplom vodom sa tuša lagano masirati grudi. Videćete kako mleko samo poteče.

  1. Utopljavajte grudi

Pazite da ne prehladite grudi. Toplota prija mlečnim žlezdama. Gledajte da vam grudi uvek budu ušuškane i utopljene. Kao što su i same bebe.

  1. Udobnost

I kad dojite i kad ne dojite treba da vam bude udobno. Ne samo krevet, nego i ceo ambijent. Otklonite sve u svojoj okolini što vam smeta za udobnost u svom i bebinom domu. Muzika oplemenjuje prostor.

  1. Podrška i dobre vibracije zarad uspešne laktacije

Informišite ljude oko sebe koliko je jednoj majci koja doji jako važna podrška u tome šta ona radi. Postoji puno tekstova i knjiga o dojenju koje možete sa svojim suprugom, na primer, pročitati. Nemojte da se opterećujete tuđim mišljenjima, pričama i time da li imate dovoljno mleka ili ne. To loše utiče na laktaciju. Svačija je priča za sebe. Ako nešto nije kako treba tu su fizički pokazatelji a ne tuđe nagađanje. Jako plačljiva beba, neubičajna stolica, nedobijanje na masi i slično – o tome razgovarajte sa izabranim pedijatrom. Jako je bitno da ste što manje psihički opterećeni bilo čime, da verujete u sebe, jer ste vi sada majka koja želi svojoj bebi najbolje, a to je majčino mleko.

Još sličnih tektova možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top