Naslovna » Beba » Dojenje » Šta je mastitis, kako nastaje i kako se leči?

Šta je mastitis, kako nastaje i kako se leči?

jjj

Mastitis predstavlja upalu dojki i pojavljuje se tokom dojenja. Iako nije retkost da se ovo dešava, pogotovo majkama koje su prvi put rodile, ipak je potrebno posavetovati se sa lekarom i što pre pronaći adekvatne lekove kako dojenje ne bi bilo mučenje za vas.

Iako se može pojaviti u bilo kom periodu dojenja, najčešće se opasnost od mastitisa javlja u prvih mesec dana od rođenja bebe. Najčešće zahvata samo jednu dojku, ali se u retkim slučajevima može pojaviti i na obe istovremeno. Bez obzira na to – ne bi trebalo prestajati sa dojenjem.

Prvi pokazatelji mastitisa

Prvi simptomi pojavljivanja mastitisa jesu crvenilo, tvrdoća, bol i upaljene dojke, što ne bi trebalo pomešati sa simptomima prepunjenih dojki. Propratni simptomi su i groznica i temperatura kod majke, koji su posledica upale.

Uzrok za pojavu mastitisa

Mastitis je posledica začepljivanja mlečnih kanala u dojkama, koji nastaju zbog toga što dojka nije redovno i u dovoljnoj količini pražnjena. Do začepljenja može doći i zbog toga što je beba prilikom dojenja u pogrešnom položaju zbog čega ne može pravilno da sisa. Zastoj mleka u dojkama može nastati i zbog unapred određenog razmaka u dojenju, povreda dojki ili prevelikog stvaranja mleka. Blag bol se oseća prilikom napušavanja kanala kojim mleko ide iz dojke, a mest začepljenja postaje tvrdo, čemu sledi upala, odnosno mastitis. Potreba za lečenjem nastaje ukoliko za dva dana bol ne jenjava, kao ni ostali simptomi koji pokazuju da su bakterije dospele u dojku, kada je mastitis potrebno lečiti antibioticima.

Lečenje mastitisa

Kada se pojavi mastitis vrlo je važno da se ne prestaje sa dojenjem, koliko god da ono može biti bolno za majku. Kada beba sisa ona izvlači mleko koje inače stvara još jaču bol ukoliko ostane u dojci. Kada mastitis traje duže to je pokazatelj bakterijskog upaljenja dojke, kada se uz savete lekara prelazi na lečenje antibioticima koji su bezbedni za bebu tokom dojenja.

Mastitis i dojenje

Iako je dojenje prilikom pojave mastitisa bolno za majku, za bebu ni u kom slučaju nije štetno. Antiobiotici koje lekari u slučaju mastitisa preporučuju i prepisuju ne mogu nauditi bebi, zbog čega ne treba brinuti. Beba ipak može otežano sisati ili odbijati dojku samo zato što mleko zbog upale može poprimiti slankast ukus koji je bebi nepoznat, ali je to zaista retka pojava. Ipak je majčino mleko najbolje za svaku bebu.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top