Naslovna » Beba » Dojenje » Koliko novorođenče može pojesti?

Koliko novorođenče može pojesti?

koliko-novorođenče-može-pojesti

Tek rođena beba zahteva puno pažnje, a kada je u pitanju prvo dete – mnogim mamama je nepoznanica sve što ih očekuje. Osim toga kako držati bebu, okupati, poviti i uspavati, pitanje je i – koliko beba može i treba da jede?

Kako beba prvih meseci samo sisa, mnoge majke se brinu da li će imati dovoljno mleka da se beba najede svaki put kada je gladna. Tada se zaboravlja da je u pitanju tek rođena beba koja ima svega 3 kilograma i da je njen želudac u tom periodu izuzetno mali i ne može da primi previše mleka. Ovde govorimo o veličini želuca od svega 5-7 mililitara, što znači da beba u jednom obroku može pojesti samo jednu kašičicu mleka.

Međutim, kako beba upravo u tih prvih nekoliko meseci ubrzano raste, tako se i njen želudac povećava, a u skladu sa tim se povećava količina hrane, odnosno mleka koje može pojesti. Zato mame ne bi trebalo da brinu da li je količina mleka koju je beba pojela dovoljna ili ne, jer je jednostavno nemoguće da povećaju kapacitet želuca kod bebe dodatnim hranjenjem – sačekajte da beba malo poraste pa će se povećati i njeni obroci. Beba će svakako uvek sisati onoliko koliko joj je potrebno.

Bljuckanje nakon sisanja

Sigurno ste primetili da beba često nakon sisanja malo bljucne. To je potpuno normalna pojava i nema potrebe da se previše brinete zbog toga. Na ovaj način beba izbacuje vazduh koji je uvukla tokom sisanja, ali i višak hrane za koji jednostavno nema mesta u stomaku.

Nema potrebe da nakon bljuckanja terate bebu da još jede, pogotovo ako je sama zaustavila sisanje. To što je bljucnula samo je višak hrane koji ne može da stane u njihov mali želudac, pa nema potrebe ništa nadoknađivati, jer je beba sigurno pojela koliko treba.

Umesto količine hrane koju pojede, za bebu je mnogo bitniji kvalitet toga što jede kako bi se pravilno razvijala i rasla. Zato je majčino mleko nezamenljivo jer bebi pruža sve što joj je potrebno.

Bebe se razvijaju neverovatnom brzinom, pa je tako bebin želudac nakon samo jedne nedelje pravilnog i zdravog života kapaciteta između 50-60 mililitara, što znači i 10 puta veći od prvog dana. Sve o čemu bi majke trebalo da misle tokom prvih meseci svoje bebe, kada je ishrana u pitanju, jeste da bebi obezbede redovan podoj i da o količini mleka ne brinu, jer što više budu dojili svoju bebu to će više mleka i proizvoditi.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top