Naslovna » Beba » Dojenje » Problemi dojilja: Šta sa bolnim bradavicama?

Problemi dojilja: Šta sa bolnim bradavicama?

bolne-bradavice

Bolne bradavice su jedan od najčešćih problema svih dojilja, pogotovo u prvim danima nakon rođenja bebe. Do ovoga dolazi usled hormonalne promene, ali i zbog sisanja kojim se rasteže koža bradavica.

Još veći problem može nastati ukoliko koža bradavica nije dovoljno elastična, odnosno dovoljno hidrirana, pa zbog sisanja može doći i do pucanja kože ili čak i do krvarenja. S obzirom na to da dojenje ne bi trebalo da izaziva nikakvu vrstu neugodnog osećaja ili bola, ako dolazi do ovih problema to može značiti da beba ne sisa kako treba, odnosno da se ne nalazi u pravilnom položaju tokom sisanja.

Kada se beba nalazi u dobrom položaju za sisanje, tada se bol može pojaviti samo u početku dojenja – ukoliko mleko ne krene odmah. Međutim, sve ostalo znači da je potrebno promeniti položaj za dojenje kako se bolovi u bradavicama ne bi pojavljivali, odnosno kako bi se dojka ravnomerno praznila (što sprečava i rizik od pojavljivanja mastitisa – začepljenja mlečnih kanala u dojci).

Pročitajte i: Šta je mastitis, kako nastaje i kako se leči?

Lečenje oštećenih bradavica

– Ukoliko dođe do oštećenja bradavica, najbolje bi bilo da se o tome posavetujete sa ženama koje su imale isti problem ili da se obratite patronažnoj sestri koja će vam dati najbolji savet kako da promenite položaj za dojenje i ublažite ovaj problem.

– Oštećene bradavice su veoma osetljive, zbog čega je veoma važno da obratita pažnju na to kako beba sisa. Pomrinite se da beba ustima obuhvati veći deo aerole i time ćete sprečiti da vas beba, tokom sisanja, uštine desnima.

– Kako biste ublažili neprijatnost i bol u oštećenim bradavicama izbegavajte korišćenje jakih kozmetičkih preparata prilikom kupanja. Najbolje bi bilo da bradavice perete isključivo čistom vodom, bez upotrebe sapuna ili kupki koji mogu dodatno isušiti kožu bradavice i time usporiti regeneraciju ovog dela kože.

– Dodatna hidratacija bradavice se najbolje postiže sopstenim mlekom. Nakon dojenja ispustite još malo mleka i njime premažite bradavicu kako bi se ona što pre oporavila od oštećenja.

– Koža bradavice će vremenom ojačati, a u tome će vam najbolje pomoći redovno dojenje.

– Vrlo je važno i to da bradavice održavate suvim što češće. Ovo znači da bi trebalo da izbegavate oblačenje grudnjaka odmah nakon dojenja dok se koža na bradavicama ne osuši, ali i da obraćate pažnju na znojenje, pogotovo tokom letnjih dana. Vlažno okruženje može izazvati još veće probleme na bradavicama, jer se na taj način brakterij najlakše i najbrže raznožavaju.

– Nije retkost da je jedna dojka osetljivija od druge, zbog čega bi na početku dojenja trebalo da bebi ponudite uvek prvo onu koja vas manje boli, s obzirom na to da beba na početku sisanja najjače vuče mleko, što može da pojača bol koju osećate u bradavicama.

– Za kraj dojenja najbolje bi bilo da prvo polako stavite prst u usta bebe kako bi se otpustio vakum koji se stvara tokom sisanja, a zatim i da izvadite dojku. Na ovaj način izbećićete još jednu situaciju u kojoj bi bradavica mogla da vas zaboli, ukoliko je njena koža oštećena.

Još sličnih tema pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top