Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Učenički domovi » Dom učenika srednje mlekarske škole Obren Pejić – Pirot

Dom učenika srednje mlekarske škole Obren Pejić – Pirot

Dom učenika srednje mlekarske škole Obren Pejić – Pirot

18300 Pirot
Nikole Pašića 173
010 311 258
www.mlekarskaskolapirot.edu.rs

Konkurs za prijem učenika u dom

Dom učenika se nalazi u sastavu Mlekarske škole u Pirotu. Mešovitog je tipa jer obuhvata populaciju učenika oba pola.

Dom učenika pri Mlekarskoj školi pruža usluge smeštaja, ishrane, vaspitno-obrazovnog rada i organizaciju slobodnog vremena učenicima srednjih škola u Pirotu, kao i usluge smeštaja i ishrane redovnim studentima.

Posle rekonstrukcije doma, koju finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, smeštajni kapaciteti doma je 90 mesta. Sobe u domu su trokrevetne i četvorokrevetne.
Učenicima u domu na raspolaganju je pomoć vaspitača i nastavnika škole u savlađivanju gradiva, a u cilju postizanja što boljeg školskog uspeha. Dom raspolaže učionicom opremljenom računarima i ADSL-om, savremenom TV-salom, Bogatom bibliotekom i balon halom.

Dugogodišnja saradnja Doma učenika sa Domom kulture, Pozorištem, sportskim i plesnim klubovima u gradu, omogućava svestran razvoj ličnosti svakog učenika.

U domu se poklanja puna pažnja kvalitetu ishrane učenika. Jelovnik je usklađen sa normativima ishrane učenika i studenatau ustanovama učeničkog i studentskog standarda. Urađena je detaljna rekonstrukcija kuhinje i trpezarije, a kuhinja je opremljena savremenim mašinama za rad. Konkurs za prijem učenika u ustanove za smeštaj i ishranu raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pravo na smeštaj i ishranu imaju redovni učenici čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji su državljani Republike Srbije i čije prebivalište nije u mestu u kome se nalazi sedište doma. Svake godine nadležno Ministarstvo prosvete i sporta raspisuje konkurs za prijem učenika u ustanove za smeštaj i ishranu.

Učenici i studenti zainteresovane za prijem u dom, nakon objavljivanja konkursa, konkurišu u okviru prve raspodele, obično u intervalu od 01. do 15. jula u junskom upisnom roku i najkasnije do 30. avgusta u avgustovskom upisnom roku.
Posle svakog upisnog roka biće istaknuta rang lista primljeni učenika. Višegodišnje iskustvo nam ukazuje da dolazak učenika u srednju školu i dom učenika donosi značajne razlike u odnosu na raniji način života i rada. Adaptacija na novo okruženje je postepen proces, posle pozitivnih prvih utisaka, često slede krize u savladavanju novog načina života.

U adaptaciji na novu sredinu u velikoj meri doprinosi pomoć porodice. Mnoga istraživanja pokazuju da su tokom srednje škole najznačajniji oslonac u životu mladih ljudi upravo njihovi roditelji.

Savetujemo da vaše dete kroz razgovor pripremite na novi način života i da mu ukažete na važnost tolerancije koja je nužna zbog zahteva kolektivnog smeštaja i života. Obavezno budite u toku sa adaptacijom, sa svim pozitivnim i negativnim iskustvima kroz koje vaše dete prolazi i gradi svoj odnos prema okruženju i svom novom načinu života.

U periodu adaptacije, redovno kontaktirajte sa vaspitačima. Interesujte se o problemima, promenama u ponašanju i uspehu u školi vašeg deteta. Obavezno upoznajte nove drugove vašeg deteta.

Uputite vaše dete da o eventualnim problemima slobodno razgovara sa vaspitačima i da nepostoji problem koji nemože da bude rešen.

Korisne informacije:

• Useljenje u dom je uvek dan pre početka nastave u školi;
• Dom ne radi za vreme školskih raspusta i praznika;
• Vaše dete biće smeštena u sobi sa vršnjacima;
• Saznate odgovore na sva pitanja i dileme koje imate;
• Upoznate vaspitača sa svim zdravstvenim problemima vašeg deteta;
• U slučaju bolesti učenici se obavezno leče kod kuće;
• Neophodno je da se vaše dete odjavi iz doma pri odlasku kući;
• Prvacima preporučujemo redovne odlaske kući u cilju postepenog navikavanje na odvajanje od porodice.
• Poštujete ugovor i redovno izmirujete obaveze prema domu.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top