Naslovna » Deca » Studenti » Govorom tela do većeg samopouzdanja

Govorom tela do većeg samopouzdanja

Govor tela

Govorom tela do većeg samopouzdanja

Pored fizičkog izgleda, elokventnosti i znanja svaki čovek govorom tela “odaje” kakva je zaista osoba, a mudri posmatrači iz “govora tela” mogu prepoznati mnogo toga o nekoj osobi.

Ljudi koji imaju puno samopouzdanja često se izdvajaju od ostalih svojim ponašanjem i stavom. Upravo zato se smatra da samopouzdanje zavisi od toga šta mislimo o sebi i kako se osećamo, ali to nije jedina istina. O samopouzdanju govore mnogi psiholozi i uvek ističu koliko je bitno, ali i kako da povećamo samopouzdanje da bismo imali više uspeha u životu.

Kako govor tela utiče na samopouzdanje?

Ukoliko ste se nekad našli u situaciji da jednostavno ni sebi ne možete da dokažete da ste sjajni, pametni, sposobni, lepi i zgodni – nemojte se pitati u čemu grešite. U ovoj slučaju stvar je samo u govoru tela. Kao što govorom tela možete drugima da prenesete neku poruku – tako možete i sebi.

Iako zvuči kao da je to pokušaj da prevarite “svoj mozak”, ipak je ova tvrdnja istraživanjem dokazana kao tačna. Kadi govorimo o “moćnim pozama tela” i njihovoj upotrebi u postizanju većeg samopouzdanja kod pojedinaca.

Položaji tela za podizanje samopouzdanja

Zauzimanjem jedne od “moćnih poza”, poslaćete poruku vašem umu da ste vi zaista ta moćna osoba, a pored toga – promenićete i način na koji vas drugi posmatraju, kao i način na koji se ophode prema vama, što će sve zajedno povećati vaše samopouzdanje i učiniti da se bolje osećate zbog sebe.

Poentiranje sa rukama na stolu

Kada održavate neku usmenu prezentaciju na poslu ili polažete ispit – oči sagovornika su uprte u vas, a kako se približava kraj vašeg izlaganja – očekivanja osobe naspram vas se povećavaju. Upravo zato je potrebno da kada želite nešto da poentirate zauzmete upravo ovu pozu – ruke na stolu i blago naginjanje napred. Ova poza dokazuje da vam je stalo da se pokažete u najboljem svetlu, ali isto tako i da dominirate u situaciji u kojoj se nalazite.

“Šef” poza za iznošenje novih ideja

Ukolio se nalazite u poziciji da možete da iznesete neku novu ideju, važno je kako će ona biti primljena ukoliko zaista želite i da je ostvarite. Zato bi trebalo da se postavite kao šef – sedite udobno u svojoj stolici, blago se nagnite unazad. Ovako ćete pokazati da ste u potpunosti sigurni u uspeh ideje koju iznosite i da se ni malo ne brinete o tome kako će je drugi prihvatiti – jer nema razloga da odlična ideja (kao što je vaša) bude odbijena.

Poza pobednika

Bez obzira na to koliko ste stručni i sigurni u svoje sposobnosti, kada dođe do razgovora koji vam je važan – polaganje ispita, razgovor za posao, ili neki važan poslovni razgovor, sigurno vam treba još više samopouzdanja kako biste se svojim predstavljanjem “osvojili” slušaoca. Postoji rešenje i za to! Pre razgovora stanite ispred ogledala i zauzmite “super pozu” ili “pozu pobednika”. Potrebno je da raširite noge u širini ramena, a ruke ispužite iznad glave u obliku slova V. Ostanite u toj pozi nekoliko minuta i osetićete hormonske promene koje sa sobom donose i veću dozu samopouzdanja.

Otvorena ali ispitivačka poza

Kada ste vi u ulozi da nekoga intervjuišete ili nešto ispitujete potrebno je da se postavite na pravi način kako biste dobili ono što želite. Naravno, nije poenta da budete zastrašujući za osobu koja sedi pored vas, ali mora se znati koja je čija uloga. U ovom slučaju sedite udobno, ruke stavite na naslon stolice, kolena neka vam budu blago razdvojena, a stopalima se oslonite na pod. Ovako ćete izgledati kao osoba koja zna šta joj treba, ali je ipak otvorena za razgovor, osoba u koju svako može imati poverenja, ali koja zahteva poštovanje.

Poza smirenosti i kontrole

Prisustvo šefova uglavnom nije najprijatnije, pogotovo kada se nađete u nekoj “opuštenijoj” situaciji ili ležernom razgovoru. Da biste i tada održali nivo samopouzdanja, smirenosti i kontrole dovoljno je da stanete pravo sa rukama na bokovima. Suprotno tome je na primer – dodirivanje vrata, spuštanje glave ili skretanje pogleda, jer to odaje utisak anksioznosti i manjka kontrole.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top