Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Problem začepljenog nosa kod dece

Problem začepljenog nosa kod dece

problem zacepljenog nosa

Uloga nosa, kao početnog dela sistema organa za disanje, je višestruka jer zahvaljujući njemu dišemo filtriran vazduh, utiče na rad srca i disanje uopšte i još niz stvari ključnih za funkcionisanje čitavog organizma. Iako čovek može disati i na usta, ipak se to refleksno odvija kroz nos, sem u slučajevima kada se nos zapuši.

Zašto dolazi do začepljenja nosa?

Začepljenje nosa, odnosno slaba prohodnost, dešava se u većini slučajeva zbog nekog od upalnih procesa. Tada dolazi do naticanja sluzokože u nozdrvama, povećanog lučenja sekreta, pa vazduh ne može slobodno da prolazi, odnosno – ne možemo da dišemo neometano. Hronična začepljenost nosa uzrokovana je uglavnom alergijom čiji su simptomi slični virusnim i nakterijskim infekcijama.

Problem začepljenosg nosa izraženiji je i češći kod dece upravo zato što su njihove nozdrve uže pa lakše dolazi do smetnji u disanju. Problem je posebno veliki kod male dece koja još uvek ne umeju lako da se “prebace” na disanje na usta, pa zbog toga postaju posebno razdražljivi. U ovim slučajevima, deci je teško i da jedu, a bebe najčešće odbijaju da sisaju jer im je disanje na nos otežano.

Kako se sprečava i ublažava začepljenost nosa kod dece?

Sprečavanje začepljenosti nosa najefikasnije je izbegavanjem alergena i iritansa koji mogu da isprovociraju začepljenje, odnosno naticanje sluzokože nosa. Ovde je reč pre svega o prašini, duvanskom dimu, dužem boravku u prostorijama gde je vazduh izrazito suv i slično. Izbegavanje začepljenosti može se postići i oblaživanjem vazduha i redovnim provetravanjem prostorija, kao i izbegavanjem preteranog zagrevanja – ukoliko to nije nužno, jer su upravo i visoke temperature razlog za suv vazduh.

Kako kod sprečavanja začepljenosti tako i u slučajevima kada već dođe do začepljenosti trebalo bi posegnuti za ovim merama, kao i sledećim metodama za ublažavanje začepljenosti, a koje uključuju pre svega korišćenje preparata za bolju prohodnost nosa koji utiču na bolje čišćenje i vlaženje sluzokože nosa, koji u sebi imaju aktivne supstance koje smanjuju otok sluzokože i redukuju sekret, kao i one koji utiču na smanjenje otoka putem osmoze i razređivanja sekreta.

Preparati za ublažavanje začepljenosti nosa

Svaki od preparata koji služe za ublažavanje začepljenosti nosa mogu se naći u dva oblika – u obliku kapi ili spreja. Među najčešćim su oni koji pomažu čišćenje i vlaženje nosa, a koji su bazirani na fiziološkom rastvoru ili morskoj vodi. Njih je potrebno sipati, odnosno naprskati u nos i sačekati kako bi se lakše uklonio sekret iz nosa i oslobodili disajni putevi.

Klasični dekongestivi koji služe za smanjenje otoka sluzokože i umanjenje sekreta funkcionišu tako što utiču na skupljanje krvnih sudova u sluzokoži nosa, zbog čega su često mnogo efikasniji u ublažavanju začepljenosti nosa od prethodnih preparata na bazi fiziološkog rastvora ili morske vode, zbog čega ih je najbolje koristiti upravo nakon preparata za čišćenje nosa. Problem može nastati nakon prestanka upotrebe dekongestiva, kada može doći do vraćanja otoka i ponovnog povećanog lučenja sekreta, a dugotrajna i česta upotreba ovih preparata može i oštetiti sluzokožu trajno. Upravo zato ih je poželjno koristiti najviše 5-7 dana u kontinuitetu i samo po preporuci lekara.

Sledeća vrsta preparata koji služe za ublažavanje začepljenosti nosa jesu takozvani prirodni dekongestivi koji su po svojoj efikasnosti nešto između prve dve vrste preparata. Sadrže prirodne minerale soli mora, nalik na prvu kategoriju preparata, a mnogo su manje agresivni  – u odnosu na klasične dekongestive. Veoma dobro vlaže sluzokožu, što pomaže njenom čišćenju i utiče protivupalno, čime se ublažava iritacija. Upravo zahvaljujući prilagođenom odnosu hipertoničnosti, prirodni dekongestivi hipertonične morske vode se lako podnose i mogu se koristiti i duže vreme, bez brige o posledicama, a mogu se i kombinovati sa klasičnim dekongestivima zarad veće efikasnosti.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top