Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Jutarnja mučnina u trudnoći

Jutarnja mučnina u trudnoći

Muči li vas Jutarnja mučnina u trudnoći?

jutarnja-mucnina

Imate jutarnju mučninu, želju za kiselim krastavčićima ili sladoledom?
Sve je to nešto što obično vezujemo za znake i početak trudnoće i sa čime je povezujemo, ali ne mora uvek da znači da trudnoća treba uvek da bude propraćena ovom neprijatnom pojavom.

Istraživanja pokazuju da malo više od polovine trudnica ima jutarnju mučninu, što znači da druga polovina nema te simptome.

Ukoliko spadate u tu grupu koja od nje ne pati, ili ste od onih koje povremeno osećaju malo gađenje, ne samo da ste trudni, već ste i srećnica!

Postoje i slučajevi kada mučnina traje po ceo dan, pa te trudnice obično imaju strah da ne unose dovoljno hrane za bebu. Ali ne postoji rizik od toga.

To ne može uticati na pravilnu ishranu i pravilan razvoj fetusa.

Čak i one žene koje izgube kilograme u prvim mesecima trudnoće zbog teškoća da zadrže hranu u stomaku, ne nanose povredu svojoj bebi, ukoliko nadoknade izgubljene kilograme kasnije.

Za većinu žena simptomi jutarnje mučnine se ne zadržavaju posle trećeg meseca, mada je poneke žene mogu osećati i u drugom trimestru, a neke, posebno one koje nose dvojke ili trojke, svih devet meseci.

Jutarnja mučnina u trudnoći

Do sada nije precizno utvrđeno zbog čega se javlja jutarnja mučnina. Postoje teorije, ali ni jedna nije sigurna. Sve polazi iz kičmene moždine, odakle se šalju signali za mučninu i povraćanje.

Postoji bezbroj pominjanih razloga zbog kojih je ovaj deo mozga stimulisan u toku trudnoće, uključujući i visok nivo hormona hCG u krvi u prvom trimestru, viši nivo estrogena, brzo rastezanje materičnih mišića, relativno opuštanje mišićnog tkiva u digestivnom traktu (što čini probavu slabijom), preterana količina kiselina u stomaku i pojačano čulo mirisa.

Nemaju sve trudnice jutarnju mučninu, a one koje je imaju, nemaju je u istom stepenu. Neke samo povremeno osete gađenje, neke je konstantno osećaju ali nikad ne povraćaju, a neke to rade često.

Verovatno postoji nekoliko razloga zbog čega dolazi do ovih varijacija. Jedan od njih je nivo hormona. Viši nivo hormona od normalnog (kada žena nosi više beba u stomaku) može da pojača jutarnju mučninu; niži nivo hormona je može umanjiti ili eliminisati.

Opšte je poznato da razne vrste stresa mogu da izazovu gastrointestinalne poremećaje, pa nije iznenađujuće da se simptomi pojačavaju u stresnim periodima.
Takođe, i fizički i psihički zamor može da poveća rizik od jutarnje mučnine i da je pogorša (i obrnuto – jake jutarnje mučnine mogu da pojačaju zamor).

Činjenica da je jutarnja mučnina češća i jača u prvoj trudnoći podržava tezu da i fizički i psihički faktori mogu
da utiču.

Fizički, telo koje je tek prešlo u drugo stanje je manje pripremljeno za navalu hormona i druge promene
koje trpi, nego ono telo pre toga.

Emotivno, trudnice kojima je to prvi put su obično podložnije zebnjama i strahovima koji izazivaju mučninu u stomaku, dok je onima kojima to nije prva trudnoća pažnja odvučena na staranje o starijem detetu.

Postoje i žene koje više pate od mučnine u narednim trudnoćama nego u prvoj.

Bez obzira na uzroke, trudnicama koje pate od mučnine je veoma teško. Potrebna im je sva briga i pažnja od njihovih bližnjih – od supruga, porodice, prijatelja i lekara.

Nažalost, do sada nije pronađen lek za ovaj problem. Potrebno je samo vreme i strpljenje. Međutim, postoje načini da se simptomi ublaže i smanji uticaj na trudnoću. Pravilnom ishranom, bogatom proteinima i kompleksom ugljenih hidrata, može se poboljšati stanje organizma, kao i ispijanjem dosta tečnosti, koja se dosta gubi povraćanjem.

Tečna ili čvrsta hrana…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top