Naslovna » Trudnoća » Znaci i utvrđivanje trudnoće » Metaboličke poremećaje otkrivaju u prvim danima života bebe

Metaboličke poremećaje otkrivaju u prvim danima života bebe

Specijalizovana laboratorija za metaboličke bolesti Kliničkog centra Srbije počela je da radi punim kapacitetom i do kraja godine planirano je da se uradi 1.500 do 2.000 analiza novorođenčadi.

Analize će se raditi na 12 metaboličkih poremećaja o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Laboratorija pripada Centru za medicinsku biohemiju KCS nalazi na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj.

Direktor Centra za medicinsku biohermiju doc. dr Sanja Stanković kaže da su analize intenzivnije počele da se rade od prošle nedelje kada je startovao pilot projekat kojim je obuhvaćeno 1.500 do 2.000 novorođenčadi.

Pojašnjava da se uzorci uzimaju iz kapilarne krvi novorođenčeta i da analize rade na 12 metaboličkih bolesti koje su vezane za metabolizam proteina, ugljenih hidrata i masti.

Podseća da se simptomi bolesti mogu ispoljiti nakon nekoliko nedelja od rođenja, čak i više meseci i godina, te je važno da se bolest otkrije na vreme jer se većina njih mogu uspešno lečiti.

Stanković kaže da je uzor Srbije bila Češka koja je, takođe, na početku krenula sa pilot projektom da bi nakon desetak godina ušla u skrining svih novorođenčadi.

– To je i naš cilj da nakon ovog pilot projekta počnemo da radimo skrining svih 70.000 novorođenčadi koja se rode u našoj zemlji – pojasnila je ona.

Ideja je bila da pilot projektom bude obuhvaćena novorođenčad iz porodilišta u Višegradskoj, a Stanković kaže da se na analizu može slati krv novorođenčadi iz svih porodilišta u Srbiji.

Napominje da materijal za analizu šalju zdravstvene ustanove, da ne mogu roditelji pojedinačno da donose novorođenče.

– Novorođenčetu se uzima krv iz pete od 24 do 72 sata po rođenju. Uzima se uzorak kapilarne krvi koja se stavlja na odgovarajuće “kartice”, one se osuše i onda se šalju ili donesu u laboratoriju – pojasnila je ona.

 

izvor Blic

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top