Naslovna » Porođaj » Da li znate šta je Apgar bodovanje beba?

Da li znate šta je Apgar bodovanje beba?

pp

Da li znate šta je Apgar bodovanje beba?

Kada stignete u porodilište imate toliko toga o čemu morate da mislite, ali najvažnije je da novorođenče bude dobro i zdravo. Upravo vezano za stanje bebe nakon porođaja je i Apgar bodovanje. Da li znate šta je to?

Apgar bodovanje je 1952. godine osmislila Virdžinija Apgar, specijalista anesteziologije i pedijatrije i osnivač neonatologije. Sa ciljem da se smanji stopa mortaliteta kod novorođenčadi u svetu, Apgar je osmislila test koji će pokazati u kakvom je zdravstvenom stanju beba neposredno pre porođaja i u prvim minutima svog života van materice.

Šta je Apgar indeks?

Apgar indeks predstavlja jedinstven sistem bodovanja koji za cilj ima da proceni vitalnost novorođnog deteta. Vrednosti Apgar sistema se mere u prvom i petom minutu života bebe van materice, tako što se novorođenče podvrgava jednostavnom testu. Mere se osnovne vitalne funkcije – funkcije mozga, disanja, krvotoka, na osnovu čega se stanje bebe ocenjuje na skali od 1 do 10, gde je 10 ocena za bebu koja spada u grupu onih za koje se ne treba brinuti.

Prosek dve ocene, od kojih se prva daje u toku prvog merenja (prvi minut života), a druga u petom minutu života bebe, daje konačnu ocenu prema Apgar sistemu bodovanja. Apgar indeks koristi pet jednostavnih kriterijuma koji se boduju na skali od 0 do 2, a bodovi dobijeni za svaki parametar se sabiraju i na kraju daju konačnu ocenu. U zavisnosti od visine ocene koju je beba dobila na osnovu zdravstvenog stanja u kom se nalazi, lekari dalje odlučuju šta bi trebalo učiniti.

– Indeks od 8 do 10 pokazuje da je novorođenče optimalno vitalno i da mu ne trebaju posebne mere zbrinjavanja

– Indeks od 4 do 7 pokazuje da postoje umereno smanjene vitalne funkcije novorođenčeta, pa je potrebno dalje posmatranje stanja, čišćenje disajnih puteva

– Indeks od 0 do 3 ukazuje na teško deprimirane vitalne funkcije bebe, zbog čega je nužno ukazati posebnu negu prema proceni pedijatra, kao i dalje praćenje stanja i nastavak merenja vrednosti

Bodovanje vitalnosti novorođenčeta se odvija posmatranjem boje kože bebe, frenkvencije pulsa, refleksne nadražljivosti, tonusa mišića i disanja.

Retko koja beba će dobiti savršenu desetku po Apgar indeksu, što ne znači da bi trebalo brinuti unapred. Čak i kada beba ima ružičastu kožu, normalno diše, ima normalan puls, pokazuje jake pokrete mišića i glasno plače – ne mora da znači da će dobiti najvišu ocenu. Ova ocena služi kao smernica za dalje zbrinjavanje bebe, a ukoliko i postoje neki vitalni problemi – čim se ustale beba se donosi majci.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top