Naslovna » Deca » Deca » Korisna uverenja

Korisna uverenja

korisna-uverenja

Želela bih sa vama da podelim NLP metodu koju koristim u svakodnevnom životu, a naročito u radu sa mojim detetom, a to su – korisna uverenja.

Korisna uverenja se ne preispituju i otkriveno je da ona, ukoliko se prihvate, proizvode korisne rezultate za svakog pojedinca.

Ona će vam omogućiti da budete fleksibilan i efikasan roditelj,  koji će svom detetu pružiti detinjstvo koga će se rado sećati.

Mapa nije teritorija

Svi mi koristimo čula da bismo upoznali i proučavali spoljni svet.

Mozak ne može  da obrati pažnju na sve informacije koje ulaze kroz naša čula, jer svake sekunde u naš mozak ulazi otprilike dva miliona bitova informacija.

Zato, naš mozak, da bi ostali zdravi i da bismo dali smisao spoljnom svetu, filtrira nadolazeće informacije  i svako od nas pravi svoju mapu sveta da bi se snašli i preživeli.

Ona je za svakog pojedinca drugačija. Naša mapa utiče na naše percepcije, uverenja i vrednosti.

Kao roditelj, moramo shvatiti da je naša mapa sveta drugačija od mape našeg deteta. Veoma je važno i korisno da vidimo svet kroz oči naše dece, da shvatimo šta oni vide, šta oni čuju, šta oni osećaju – i koje su zapravo njihove mape?

Značenje komunikacije određuje onaj koji prima informaciju

Kao roditelj, odgovornost za komunikaciju sa detetom leži u nama.

Većini od nas se desilo, ili nekome koga poznajete, da svom detetu kaže nešto ali ono nije uradilo onako kako ste vi rekli, misleći da ste rekli nešto drugačije ili vas je dete pogrešno shvatilo.

Ne krivite svoje dete za ovo.  Važno je uvek da razmišljamo o cilju komunikacije sa detetom, šta se izgovara I način na koji izgovaramo reči.

Svi mi delujemo ili iz ljubavi ili iz potrebe za njom

Trebalo mi je vremena da razumem ovo korisno uverenje i kada sam počela da ga prihvatam, tada sam i ponašanje svog deteta počela da shvatam drugačije.

Štaviše, ovo korisno uverenje će vam omogućiti da počnete da razmišljate o postupcima deteta i kako da se  neprimereno ponašanje promeni.

Daću vam primer- ako se vaše dete loše ponaša zato što mu je dosadno, ono to čini iz potrebe za vašom ljubavi.

Igrajte se sa svojom decom ! Vreme  provedeno u igri sa decom nikada nije potrošeno vreme.

Veoma je važno da, kada disciplinujemo svoje dete zbog neprihvatljivog ponašanja, imamo na umu ovo korisno uverenje.

Vaša percepcija situacija tada može biti sasvim drugačija.

Ovi jednostavni i efikasni predlozi mogu vam koristiti da steknete još veću fleksibilnost u vašoj ulozi roditelja i bolje razumevanje dece, a samim tim možete postati srećniji roditelj, srećniji nego što ste to bili juče.

Slivija Marković
NLP Trener

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top