Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Turizam » Domaće destinacije » Kuda na odmor?

Kuda na odmor?

Za to ima mnogo dobrih razloga. Prvo, planinski vazduh je odličan “čistač” pluća koja su u gradovima izložena brojnim štetnim agensima koji svakim udahom ulaze u detetov organizam.

javor2_05 javor2_07

Planinsko sunce u kombinaciji sa šetnjama, čistim vazduhom je odličan stimulator apetita i dovodi do jačanja odbrambenog sistema deteta. Prilikom izlaganja dece direktnim sunčevim zracima vodite računa o tome da je planinski vazduh ređi i da sunčevi zraci mnogo lakše prodiru. U proleće i leto obavezno stavite deci šešire sa širokim obodom kada polazite u šetnju.
U Kušićima se nalazi Hotel Javor, nedavno renoviran u kojem je boravak za decu do 7 godina besplatan.  Hotel je vrlo lepo uređen. Osoblje je ljubazno. U okviru hotela postoji i igraonica za decu. Pored samog hotela nalazi se dečije igralište sa toboganom, ljuljaškama, klackalicama i raznim penjalicama.
Nadomak hotela, u gustoj borovoj šumi, nalazi se lepo uređena (sa klupama, česmom, planinskom kućicom za odmor) Staza zdravlja.

Staza zdravlja povezana je sa stazama Deretin i Ski lift. Na kraju staze Deretin se nalazi planinski izvor. Staza Ski lift vodi kroz prelep prirodni krajolik prepun kupina, šumskih jagoda, malinjaka i planinskog cveća do fudbalskog igrališta i ski staze. U zimskom periodu deca i vi možete uživati u skijanju i sankanju.

Preko puta hotela, iza osnovne škole, se nalaze odlični tereni za odbojku, košarku i fudbal. Ispod terena se nalazi borova šumica sa klupama, prepuna šumskih jagoda.

javor2_01 javor2_02

Na dvanaestom kilometru od hotela, prema Sjenici, se skreće prema vrhu Javor planine. To je zona potpuno netaknute prirode i stroge sanitarne zaštite. Opustite se sa decom i uživajte u šetnji, kotrljanju niz pašnjake, prelepom pogledu na obližnje planinske obronke i penjanju na sam vrh Javor planine od 1.500 metara nadmorske visine.

Na osmom kilometru od hotela, prema Sjenici, nalazi se jedinstvena etno oaza selo Štitkovo. Sve sačuvane kuće su iz 19. veka, o čemu svedoči i upisana godina gradnje na kućama. 1882. godine sagrađena je najstarija kuća je u centru etno sela.

U prolećnom i letnjem periodu pruža Vam se mogućnost da u organizovanim ili individualnim izletima posetite prirodni rezervat Uvac, u sklopu koga se nalazi Uvačko jezero, gde možete uživati u kupanju, vožnji čamcima, kao i obilascima pećina.

Možete otići u obilazak Ivanjice. Ivanjica je udaljena svega 25 kilometara od hotela.

Svaki dan na ovoj planini je veliki dobitak za dete i Vas. Ipak, manje od sedam dana boravka nije adekvatan odmor. Idealno je boraviti deset do petnaest dana jer se tada zaista može “popraviti” krvna slika, a i drugi blagotvorni efekti boravka na planini imaju puni efekat.

javor2_08 javor2_06 javor2_03

www.javor-hotel.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top