Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Masturbacija kod dece: šta je normalno, a kada se zabrinuti?

Masturbacija kod dece: šta je normalno, a kada se zabrinuti?

 

Mnogi roditelji budu uznemireni kada otkriju da njihov predškolac masturbira. Masturbacija je normalna i uobičajena aktivnost mnoge male dece i predškolaca i može se pojaviti već između prve i druge godine života kada dete otkrije svoj polni organ.. Razvoj polnog ponašanja kod dece odvija se kroz igru koja je spontana i praćena radoznalošću. U ovom ranom uzrastu deca su orijentisana na samostalnu igru koja je često praćena istraživanjem sopstvenog tela.

Istražujući svoje telo, dete spontano dodiruje genitalije pa tokom previjanja ili kupanja, kad je nago, slučajno saznaje kako dodirivanje, pritiskanje ili trljanje genitalija dovodi do prijatnih osećaja. Masturbacija se, dakle, otkriva sasvim slučajno, dok dete spontano istražuje sopstveno telo.

Dečaci otkrivaju svoj polni organ u uzrastu od šest meseci

Dečaci najčešće slučajno „nađu“ svoj polni organ već oko šestog i sedmog meseca uglavnom tokom presvlačenja i menjanja pelene i jednako kao što su fascinirani i drugim delovima tela (prstima, nožnim prstima, ušima), postanu znatiželjni. Devojčice svoj polni organ otkriju nešto kasnije, oko desetog, jedanaestog meseca života. Neka istraživanja pokazuju da čak trećina dece tog ranog uzrasta otkriju masturbaciju kroz istraživanje sopstvenog tela i neka nastavljaju iz jednostavnog razloga – jer im stvara prijatnost, opušta ih, rešava dosade. Učestalost masturbacije može se kretati od jednom nedeljno do nekoliko puta na dan, a češće se javlja pred spavanje, za vreme gledanja televizije, kad je detetu dosadno ili kad je pod stresom.

 

Moguće je da će neka deca češće masturbirati kada su nesretna, nezadovoljna. Pojačana masturbacija dece malog i predškolskog uzrasta je najčešće posledica nečega što ih muči ili uznemirava pa je važno pokušati saznati o čemu se radi. Vrlo mala deca to još uvek ne mogu reći i treba razmisliti o mogućim uzrocima, npr. velikim promenama u detetovoj okolini (rođenje brata ili sestre, povratak roditelja na posao, razvod, preseljenje…) i naći način kako detetu pomoći. Takođe, detetu koje masturbira zato jer mu treba osećaj utehe nikako to ne bi trebalo braniti jer bi to samo moglo dodatno izazvati napetost u već prethodno uznemirenom detetu.

Sredstvo smirivanja i izazivanje osećaja prijatnosti i utehe

Važno je i zapamtiti da deca masturbaciju ne povezuju sa seksualnošću karakterističnom za veze odraslih sve do kasnijeg uzrasta, odnosno puberteta i zato i ne razumeju socijalne implikacije koje masturbacija u javnosti može imati. Za njih je ona najčešće isključivo sredstvo smirivanja i stvaranja prijatnosti i ni po čemu nije drugačija od dodirivanja uha, vrtenja kose ili kopanja nosa (a znamo da to deci nije neprijatno da rade u javnosti!) I zato ne treba od masturbacije praviti „veliku stvar“. Deca vole pažnju, bila ona pozitivna ili negativna i ako se pridaje velika pažnja i napravi „panika“ može se dogoditi suprotno, odnosno masturbacija može postati češća.

Dakle, tokom ranog detinjstva dodirivanje polnog područja je najčešće način istraživanja sopstvenog tela i izazivanje osećaja prijatnosti ili utehe. U predškolskom razdoblju, odnosno oko pete, šeste godine masturbacija može postati „namerna“, a u tom uzrastu većina dece može učiti o diskreciji, odnosno da je dodirivanje stvar koju radimo kad smo sami, a ne pred drugim ljudima.

 • Postavite granice: objasnite detetu da je to privatna stvar, slično kao odlazak u wc, i da se radi u kupatilu ili spavaćoj sobi
 • Pokušajte zainteresovati dete za neke druge aktivnosti
 • Jako je važno ne kažnjavati dete i ne buditi mu sramotu zbog dodirivanja genitalija. Pokušaj sprečavanja masturbacije bilo kaznama ili samo vidljivim neodobravanjem može negativno uticati na detetovo samopouzdanje, njegovo doživljavanje sopstvenog tela ili seksualni život u odraslom dobu.
 • Ignorišite masturbaciju sve dok dete masturbira u tajnosti, u spavaćoj sobi ili kupatilu.
 • Deca ponekad masturbiraju zbog nelagode ili uznemirenosti u nepoznatim situacijama. Pokušajte da predvidite te situacije u kojima bi mu moglo biti nelagodno i, osim što ga možete pripremiti na to gde idete i šta može očekivati, dopustite mu i da ponese neki poznati ili dragi predmet ili igračku(lutku, medvedića, ćebence…)
 • Više grlite i mazite svoje dete (deca nekad manje masturbiraju ako dobijaju više pažnje koja im treba)

Kada se zabrinuti?

Kao što smo već ranije spomenuli, masturbacija je najčešće deo normalnog dečjeg razvoja. Iako se polni razvoj deteta često tako ne gleda, on je jednako važan i deo je razvoja i sazrevanja deteta baš kao i razvoj govora, igre, motorički razvoj i socijalno emocionalni razvoj. Jednako kao što dete fizički napreduje, uči sve više reči, iskazuje sve više osećanja, pokazuje zanimanje za različite stvari, i polno se razvija.Polnost je normalan i zdrav deo ljudskog života, koji počinje rođenjem i nĆ

Međutim, postoje neke situacije kada masturbacija može biti znak za brigu i kada je dobro obratiti se stručnjaku za pomoć. To su na primer:

 • Ako postaje kompulsivna i interferira s drugim aktivnostima tokom dana ili se detetu vrlo teško skreće pažnja
 • Ako Vam se čini da je vaše dete posebno tužno ili uznemireno (deca katkad učestalo masturbiraju kada su pod stresom ili nesretna)
 • Ako vi imate teškoća sa prihvatanjem masturbacije vašeg deteta ili imate bilo kakve druge brige ili pitanja
 • Ako dete pokušava da dodiruje drugo dete po genitalijama
 • Ako se dete samozadovoljava na način koji je bolan i kojim  može prouzrokovati sebi povrede
 • Ako aktivnost naglo postane mnogo učestalija
 • Ako dete starije od pet godina, uprkos savetima, nastavlja da masturbira pred drugim ljudima
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top