Naslovna » Trudnoća » Koliki razmak između dve bebe je najbolji?

Koliki razmak između dve bebe je najbolji?

11d

Koliki razmak između dve bebe je najbolji?

Jedno od pitanja koja počnu da se vrzmaju u glavama novopečenih roditelja, pogotovo onih koji su oduvek želeli više dece, jeste – kada je pravo vreme za sledeće dete? Koliko razmak između dva deteta je idealan? Odgovor na ovo pitanje možda nije isti za sve parove, u svakom slučaju to je vaša odluka, ali ipak postoji vremenska razlika koje će predstavljati zdraviju odluku – kako za roditelje, odnosno pre svega mamu, tako i za bebu.

Naime, istraživanja su pokazala da žene koje se odluče da zatrudni nakon manje od 18 meseci pošto su se porodile imaju veće šanse od prevremenog porođaja u novoj trudnoći. Stručnjaci navode da je nova trudnoća, u razmaju od šest meseci od poslednjeg porođaja, često u vezi sa sledećim rizicima po majku i bebu:

– prerano odvajanje posteljice (pogotovo kod žena koje su prethodno dete rodile carskim rezom)

– mala porođajna težina

– urođeni poremećaji

– šizofrenija

– autizam (ako je razmak manji od 12 meseci)

Objašnjenje stručnjaka zbog čega može doći do različitih neželjenih posledica po bebu začetu nakon manje od godinu i po dana od prethodnog porođaja jeste to što je to kratak period za potpuni oporavak tela od jednog tako “teškog posla”, kao što je trudnoća, a kasnije i porođaj. Svaka žena bi trebalo da da dovoljno vremena svom telu da se oporavi, što kod svih žena može trajati različito.

Kako veliki razmaci između dve trudnoće utiču na telo? Da li i tu ima nekih rizika po zdravlje bebe?

Kao što se određeni rizici vezuju za mali razmak između dve trudnoće, tako postoje i određeni rizici i u slučajevima velikog razmaka između trudnoća kod žene. Ovde pričamo o razmaku od pet godina i više između dva deteta. I u ovim slučajevima dolazi do rizika od prevremenog porođaja i male porođajne težine, a neki stručnjaci smatraju da ovako velik razmak između dve trudnoće može biti povezan i sa povećanim rizikom od visokog krvnog pritiska i znakovima oštećenja drugih organa, najčešće bubrega.

Ipak, ne može se tačno odrediti zašto i veliki razmak između trudnoća može sa sobom nositi neke zdravstvene probleme. Postoji mogućnost da se odgovor krije u tome što vremenom nestanu neke korisne fiziološke promene koje nosi trudnoća, ali i to što organizam majke stari i što se nalazi u drugačijem položaju nego pre prve (prethodne) trudnoće.

Koji je idealan razmak između dve trudnoće?

Na idelan razmak između dve trudnoće mogu uticati mnogi faktori, a najviše vaša starost, razmišljanje o broju dece koji želite, pa onda i drugi faktori kao što su vaši prihodi i mogućnosti za odgajanje dece i slično.

Međutim, ako gledamo sa stanovišta zdravlja pre svega bebe i majke, onda bi idealan razmak između dve trudnoće bio između 18 i 24 meseca od prethodnog porođaja. Naravno, možete sačekati i duže, ali ipak manje od pet godina. Ipak – ako ste zdravi, osećate se spremno i željno iščekujete sledeće dete – nemojte čekati previše.

Parovi koji su se susretali sa spontanim pobačajima ne bi trebalo da se obaziru na ove vremenske razmake između trudnoća. Dovoljno je da se posavetuju sa lekarom i ako su spremni da opet pokušaju – ne treba u tome ništa da ih sprečava.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top