Naslovna » Trudnoća » Znaci i utvrđivanje trudnoće » Jednostavni saveti za bezbrižnu trudnoću

Jednostavni saveti za bezbrižnu trudnoću

max

Jednostavni saveti za bezbrižnu trudnoću

Devet meseci trudnoće za svaku ženu predstavljaju izazov, period radosti i susretanja sa novim stvarima. Svaka trudnoća je različita, ali postoje saveti koji se mogu primeniti na svaku, a koji mogu olakšati period privikavanja na sve fizičke i psihičke promene koje nosi trudnoća i učiniti ovaj period još srećnijim i bezbrižnijim.

Više se odmarajte

Osim toga što se vaše telo privikava na sve promene koje mu se dešavaju, pa mu je zato potrebno više energije nego inače, nemojte zaboraviti i da prvih nekoliko nedelje nakon porođaja sigurno nećete imati dovoljno vremena da se odmarate – pa ovih devet meseci iskoristite baš za to. Spavajte kad god osetite umor, pravite popodnevne dremke koje će vam pomoći da nadoknadite potrebnu energiju i trudite se da je akumulirate kad god je to moguće. Nemojte se previše zamarati i sve radite u svom tempu. Kako protiču nedelje trudnoće sve će vam više energije biti potrebno – tako da slušajte svoje telo, udovoljavajte mu, a i ljudi iz vaše najbliže okoline bi mogli u tome da vam pomognu.

Budite aktivni

Budite aktivni i tokom trudnoće, što ne znači da bi trebalo da trčite maraton ili da idete na planinarenje. Aktivnosti koje vam mogu prijati su joga, šetnje, vožnja biciklom, plivanje. Bilo šta što je umereno – sigurno će vam pomoći da se osećate bolje. Ako ste se ikada bavili nekom fizičkom aktivnosti znate koliko posle nekog vremena imate više energije upravo zato što ste fizički aktivni – što važi i kada ste u drugom stanju. Naravno, pre svega se posavetujte sa lekarom i redovno odlazite na preglede kako biste pratili svoje zdravstveno stanje i razvoj bebe u stomaku, jer ukoliko dođe do nekih komlikacija – trebalo bi da na vreme prestanete sa svim aktivnostima koje bi mogle da pogoršaju stanje.

Ne slušajte “bapske priče”

Za trudnoću su vezana mnoga verovanja, odnosno tzv. bapske priče, o kojima ne bi trebalo previše da razmišljate niti da se bavite time. Naravno, to ne znači da će vas sve to zaobići, ali ne bi trebalo da obraćate pažnju na to. Sigurno ste do sada već čuli da – ako trudnica voli da jede slatko – rodiće devojčicu, a ako joj više prija meso – biće dečak; ili – ako se trudnica prolepša sigurno nosi dečaka, jer devojčice “kradu” mami lepotu pre nego što se rode. Na vama je u šta ćete verovati, ali oko svih nedoumica najbolje je da se konsultujete sa lekarom/ginekologom, a ne da se oslanjate na “bapske priče”.

Uživajte u svim blagodetima trudnoće

Svaka trudnoća je različita i kako ćete se osećati zavisi od mnogo različitih faktora. Pre svega, važno je da budete zdravi i da brinete o sebi i bebi, ali i da pratite svaki korak trudnoće. Obraćajte pažnju na svaku sitnicu i uživajte u njoj. U vama raste novi život, što je već samo po sebi čudo prirode, a svaka promena koju osećate – samo je u vama. Uživajte u svojoj lepoti, svom sjajnom tenu i bujnoj kosi na kojoj možete zahvaliti hormonima i povišenom estrogenu koji svakoj ženi daje dodatnu lepotu koja traje sve do kraja trudnoće. Vaša glatka koža i sjaju u očima je nešto čime se možete pohvaliti jer ste na putu da na ovaj svet donesete još jedno biće i u svemu tome bi trebalo da uživate što više!

Negujte i čuvajte svoje telo

Osim zdrave, raznovrsne i umerene ishrane, redovne fizičke aktivnosti, postoje i drugi načini da brinete o svom telu tokom trudnoće. Ovde se misli na negovanje pre svega svojih stopala i nogu koji u periodu od devet meseci zaista nose dodatan teret, zbog čega im je potrebna dodatna nega i pažnja. Oticanje nogu je redovna pojava kod trudnica, a bolna stopala su rezultat povećavanja kilaže kako se beba u stomaku razvija. Olakšajte svojim nogama i stopalima ovaj period tako što ćete osvežavati stopala hladnim mentol sprejem, nosite udobnu obuću i masirajte listove i stopala kako biste postakli cirkulaciju. Ukoliko uvidite neke probleme ili jednostavno ne možete ni na koji način da smanjite otok u stopalima ili nogama, a bolovi postanu jaki – obratite se svom lekaru ili ginekologu za pomoć.

Još tekstova o trudnoći po nedeljama OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top