Poslednjih godina roditelji sve češće pitaju treba li bebu široko povijati (pelena + dve tetra pelene) ili ne, pri čemu se pozivaju na iskustva roditelja iz evropskih zemalja, Amerike, Kanade, uz komentare da u svemu kasnimo, pa, eto, i u tome. Najgora varijanta neukih roditelja je odustajanje od širokog povijanja, navodno da im se dete ne muči, a da se pre toga nisu konsultovali sa stručnjacima.

Desi se da se beba rodi sa plitkim čašicama u karličnoj kosti i da stoga glavice butnih kostiju ne mogu lepo da se smeste u svoja ležišta, ali se to ne vidi u prvim mesecima života. Ako kod njih nije na vreme prepoznat tzv. razvojni poremećaj kuka, kasnije u životu može nastati iščašenje, praćeno bolovima i hramanjem.

Šta je uzrok razvojnog poremećaja kuka?

Ukoliko je mogućnost pokreta nogu fetusa u materici smanjena, postoji rizik da čašice u karličnim kostima ostanu plitke (višestruka trudnoća, karlični položaj, smanjena količina plodove vode). Kako je u našim krajevima do pre nekoliko decenija uobičajen način povijanja beba bio sa ispruženim nogama, mi, nažalost, spadamo u populaciju sa najvećim rizikom u Evropi za nasledni razvojni poremećaj kuka.

Zato je i uveden, kao obavezan, široki povoj koji je znatno smanjio učestalost iščašenja dečijih kukova, dok ultrazvučni pregled ima za cilj da otkrije i one „prikrivene“ slučajeve kojima široki povoj, zbog veoma loše „startne pozicije“, nije dovoljan da spreči ovaj poremećaj.

Šta podrazumeva široki povoj?

Široki povoj je način povijanja gde se bebi između nogu stavljaju dve pelene (obe tetra-pelene presavijene na četvrtinu širine i polovinu dužine ili jedna tetra ij edna pelena za jednokratnu upotrebu koja se stavlja uz bebu) i odozgo jedna švedska pelena ili tetra-pelena presavijena po dijagonali, u obliku trougla.

Koliko dugo beba treba da nosi široki povoj?

Sa širokim povojem treba početi od rođenja i primenjivati ga do ultrazvučnog pregleda kukova, a dalje prema mišljenju stručnjaka, na osnovu kliničkog i ultrazvučni nalaza.

Kada treba uraditi ultrazvučni pregled kukova?

Prvi ultrazvučni pregled kukova treba uraditi do navršenih šest nedelja, a bebama koje imaju bilo kakav rizik za razvojni poremećaj kuka – još u porodilištu. Sledeći redovan pregled je idealno obaviti između četiri i šest meseci i za većinu beba on je poslednji.

Sta može da „pokvari” dobre kukove?

Najgore za kukove i koštano-zglobni sistem, uopšte, jeste to da se prerano opterete (npr. da se beba od pet meseci „cupka“ na ispruženim nogama, jer ona pri tome u stvari kleca, nemajući snage da se osloni na noge). Ne žurite sa uspravljanjem, sve u svoje vreme.

Široko povijanje je preventivna mera koja povećava mogućnosti da se kukovi pravilno razvijaju te ga treba primeniti i tako raditi do navršena dva meseca. A tada se radi ultrazvuk kukova koji će utvrditi pravo stanje zgloba.

Sistematsko praćenje dinamike razvoja kukova važno je za rano otkrivanje poremećaja, njegovo lečenje i uspostavljanje dobre funkcije zgloba. Zato ne treba zanemariti široko povijanje, naročito kod beba rođenih sa rizikom, a mišljenje lekara treba da bude putokaz, jer svaka beba je različita u svakom u pogledu, pa i u razvoju kukova.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE