Naslovna » Ishrana » Hranite se zdravo » Muskatna tikva – narandžasto uživanje

Muskatna tikva – narandžasto uživanje

muskatna-tikva
Muskatnu tikva se može pripremati kao slatka (pita, pire… sa medom ili javorovim sirupom) ili kao slana (variva, kroketi, peciva..).

Semenke se koriste kao zdrave grickalice, za pripremu kuglica sa suvim voćem ili slatke pite sa korama (kao baklave i slično – kao zamena za orahe).

Kako se muskatna tikva uvodi u jelovnik odojčeta?
Mada se ova namirnica svrstava u povrće ona se u jelovniku odojčeta tretira kao voće tj. ona je sastojak voćnog obroka, voćne kaše. Uvodi se u ishranu odojčeta tokom šestog meseca života, najčešće popodne u vreme četvrtog dnevnog obroka. Priprema se kuvanjem, tj.dinstanjem (sama ili u kombinaciji sa jabukom), na pari ili pečenjem u rerni. Da bi se što pre razmekšala treba je iseći na listiće ili krupno narendati. Kada omekša od nje se gnječenjem lako napravi ukusan pire.

Bebe je rado jedu, samo treba probati koji ukus tikve više vole.

Ako se muskatna tikva servira dva puta nedeljno u voćnom obroku beba sigurno neće imati problema sa pražnjenjem creva.

Deca svih uzrasta
Starijoj deci treba ponuditi muskatnu tikvu kao desert u kombinaciji sa koštunjavim voćem (orah, lešnik, badem). Semenke bundeve koristiti umesto oraha za kolače i za pripremu posne sarme. Majke treba da naviknu decu da zavole pire od pečene bundeve, posut mlevenim bademima i zaslađen medom. Sigurno je da će deca u periodu jesen-zima biti mnogo otpornija na virusne infekcije ako jedu tikvu.

Proveren recept

Pire od bundeve – za bebe

Očistiti 200 g bundeve ( jako narandžaste i slatke), isitniti, dodati malo vode i dinstati na ringli. Kad omekša, propasirati i kao kašu servirati.
Najzdravije je ako se bundeva priprema na pari, a najukusnija je pečena u rerni.
Po želji i ukusu bebe bundeva se može kombinovati sa jabukom.

 Živka Vlajković, dipl. nutricionista

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top