Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Mama » Najbolji interes deteta u procesu razvoda roditelja

Najbolji interes deteta u procesu razvoda roditelja

razvod braka

Koje su osnovne potrebe dece?

Zasigurno možemo odgovoriti da je to prvenstveno potreba za sigurnom, stabilnom i predvidivom okolinom u kojoj će dete osetiti da je voljeno, razviti osećaj pripadanja, slobodno i nesmetano se upustiti u igru i sticati iskustva u druženju s vršnjacima.

Kako to izgleda u slučaju razvoda braka?

U praksi neretko vidimo roditelje koji nisu u mogućnosti da kada dođe do razvoda braka- da  prepoznaju potrebu deteta za drugim roditeljem i to ne samo u fizičkom smislu. U takvim slučajevima roditelj preplavljen svojim emocionalnim poteškoćama koje je razvod braka prouzrokovao- često daje poruku detetu (koje ni sam nije svestan) da je drugi roditelj nepodoban, neprijatelj, da nije dobar za dete i slično, pa dete bude opterećeno da svojom potrebom za drugim roditeljem ne povredi onog roditelja s kojim živi. Deca žele da budu dobra roditeljima, žele da roditelji budu ponosni na njih pa ne žele da ih povrede  tako da će, ukoliko takvo stanje potraje, deca odustajati od svojih emocionalnih potreba i prikloniti se roditeljevim što nikako nije dobro.

Porodica dok je zdrava baza i dok je celovita, daje sigurnost svakom detatu u procesu odrastanja, deca iz razvedenih porodica i te kako osećaju ovaj nedostatak i prazninu. Dete možda to nikada neće glasno reći, ali svakako znajte da nije isto kao kada je cela porodica kompletna. Dete prosto “žonglira” između roditeljske ljubavi oba roditelja  gledajući da nikoga ne uvredi, niti kaže nešto što neki od roditelje ne bi voleo da čuje.

Nemojte biti kao većinski procenat ljudi koji dožive razvod braka ne dozvolite da vas preplave i pobede negativne emocije prema bivšem partneru, jer dete uopšte nije krivo za to. Vi ste ti koji ste izabrali vašeg partnera, sa njim dobili dete i sada tom detetu treba pružiti najbolje.

I najvažnije, ne uvlačite dete u manipulaciju vašeg života, to je najgora moguća opcija!!! Ako to radite kad tad će vam se to “olupati” o glavu!

Budite najbolji roditelj, a kada su potrebe dece zadovoljene, povećava se verovatnoća da će uspešno savladati razvojne zadatke te da će detetove sposobnosti rasti i razvijati na najbolji mogući način.

Šta bi bio najbolji interes deteta u procesu razvoda:

· Pozitivan stav roditelja prema kontinuitetu roditeljskog odnosa deteta i drugog roditelja.

· Aktivno potsticanje odnosa deteta s drugim roditeljem i udela drugog roditelja u životu deteta.

· Zaštita deteta od opterećivanja ličnim partnerskim svađama.

· Dostupnost i podrška od oba roditelja.

· Sloboda odnosa i iznošenja mišljenja i jednom i drugom roditelju.

· Saradnja roditelja vezano za važne i zajedničke odluke o detetu.

· Neopterećenost deteta narušenim roditeljskim odnosom.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top