Naslovna » Deca » Predškolci » Neverbalne pohvale

Neverbalne pohvale

Neverbalne pohvale – kako se ispoljavaju i kako da ih deca razumeju

 

praud

Svaki roditelj želi da što bolje vaspita svoju decu primenjujući u tom procesu najrazličitije obrasce. Među onim koji su od najvećeg značaja svakako je i pohvala koja utiče na izgradnju samopouzdanja kod deteta.

Roditelji mogu na različite načine da pohvale svoju decu, u čemu, naravno, moraju biti pažljivi. Potrebno je uvek misliti na to – kako će dete reagovati na pohvalu i kako će je razumeti. U ovom slučaju pohvale koje izgovorite trebalo bi da budu oblikovane u jasne poruke koje šaljete detetu, ali šta je sa neverbalnim pohvalama?

Deca stalno traže pohvalu od svojih roditelja, jer im to predstavlja dokaz da sve rade kako treba, da su na dobrom putu. U tom slučaju trebalo bi definisati i koji to postupci koji ne uključuju reči predstavljaju pohvalu za dete.

– Obratite pažnju na dete i zainteresujte se za ono što radi. Dovoljno je i da ga samo posmatrate dok je zaokupirano nečim. Nemojte usput pričati na telefon, prati suđe ili nešto tome slično. Pokažite iskreno interesovanje gledanjem od srca – dete će to osetiti.

– Povremeno klimnite glavom ili se blago nasmejte – time ćete poslati poruku podrške i pohvale za ono što dete u tom trenutku radi. Imaće osećaj da ste zaista prisutni, čak i da bez izgovorene reči pokazujete poverenje u njihov izbor, način na koji nešto rade ili o čemu vam pričaju u tom trenutku.

– Usputni dodir ili milovanje glave, leđa, ruke, detetu će dati osećaj zaštićenosti ili pohvale i podrške da nastavi sa onim što u tom trenutku radi – čak i ako ne odreaguje u tom trenutku pune skoncentrisanosti na nešto.

– Čvrst, dug i srdačan zagrljaj može reći više nego sve reči ovog sveta, jer ćete na ovaj način preneti sva svoja pozitivna osećanja, svoju ljubav i ponos koji osećate prema svom detetu. Zagrljaj može biti način da prenesete poruku pohvale za nešto posebno ili jednostavno za celokupno njegovo ponašanje, na to kakva je vaše dete osoba i kako se razvija. Deca vrlo dobro znaju da dešifruju ovakvu poruku jer će se osećati ispunjeno, srećno i zadovoljno.

– Ako su deca već upoznata sa nekim do popularnih gestova koji znače podršku i pohvalu, kao što su podignut palac ili “bacanje koske” – to iskoristite kada ste na primer neposredno posle nekog uspeha deteta (učestvovanja na predstavi, takmičenju ili nešto tome slično). Ovakvi “kul” gestovi većini dece mnogo više znači nego da im rečima opišete šta su sve dobro uradili ili koliko vi mislite da su oni dobri u nečemu.

– Kao još jedan od načina da neverbalno iskažete pohvalu za nešto što je dete uradilo i da ga u tome podržite jeste aplauz, koji sve deca vrlo brzo usvoje kao najznačajniji vid pohvale. Deca aplauz mogu “zaslužiti” nakon osmišljavanja nekog plesa, nakon recitovanja ili pravljenja predstave za svoju porodicu, nakon uspešno složene slagalice, sklopljenog nebodera od kockica…

– Još jedna od jako značajnih načina da pohvalite dete, bar ako se oni pitaju, jeste da pokažete njegove radove, da ih izložite na vidljivo mesto gde će svi moći da ih vide i da im se dive. Prva “izložba” onih najsimpatičnijih pokušaja da nacrtaju mamu, tatu, kuću, cvet upravo je najznačajnija za njihovo samopouzdanje u tom ranom periodu života.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top