Naslovna » Trudnoća » Trudna i lepa » Nega kože kod trudnica

Nega kože kod trudnica

nega-koze-kod-trudnica

Nega kože kod trudnica

Strije – najveći neprijatelj
Šta učiniti kada je u pitanju nega kože da bi se ove promene izbegle ili bar ublažile?
Prvo ćemo krenuti od strija, pošto jednom nastale strije trajno ostaju. Strije se mogu trajno ukloniti metodama kao
što su laser, tretinoin, plastična hirurgija, što spada u skupe i radikalne metode. Zato treba pokušati sve što se može
učiniti da se prirodnim putem, odnosno upotrebom adekvatnih prirodnih preparata za negu kože, u što većoj meri
preventivno deluje na pojavu strija.

Većina trudnica ima dilemu da li nega ima bilo kakav uticaj na sprečavanje pojave strija.
Često ste u prilici da čujete kako neko nije dobio strije u toku trudnoće jer nije imala ni njena mama ili čak baka.
Genetski faktor koji se vezuje za nasleđivanje tipa i elastičnost kože jeste veoma bitan i određuje do koje mere koža može da se istegne u trudnoći, a da ne puknu kolagena vlakna, kada dolazi do pojave strija.

Međutim, klinički je dokazano da adekvatna nega u trudnoći može u 39% slučajeva smanjiti pojavu strija, što ne predstavlja zanemarljiv procenat. Ova ispitivanja su vršena sa preparatom koji sadrži shea butter, maslinovo ulje, kolagen i vitamin E.

Nega kože kod trudnica

Kreme protiv strija koje sadrže prirodne supstance kao shea butter, cacao butter, pčelinji vosak, maslinovo ulje,
bademovo ulje, u kombinaciji sa etarskim uljima (mandarina, lavanda) omogućavaju prodiranje supstanci koje su koži trudnice neophodne da bi joj povećale otpornost i elastičnost i tako sprečile pucanje i nastanak ožiljaka, tzv. strija. Te supstance su kolagen, elastin, vitamin E, alantoin, urea, koje samo u prirodnim podlogama mogu proći u dublje slojeve kože, što je jedini uslov da bi koža bila nahranjena, i kao takva, zaštićena od pojave strija.

Zato se sve više se napušta upotreba sintetskih i polusintetskih supstanci (parafin, vazelin, veštačke boje i mirisi, itd.), jer maste, flekaju odeću, zapušavaju pore i dovode sve češće do alergijskih reakcija, što je posebno izraženo u trudnoći (hipersenzitivna koža, eritem, kontaktni dermatitis). To je i razlog što se u prevenciji strija preporučuju ovakvi hidrantni kremovi ili prirodna ulja protiv strija koja, pored baznog ulja (maslina je najbolja jer povećava elastičnost kože), treba da sadrže i etarska ulja koja deluju protiv strija (mandarina, lavanda, ruža).

Dobro formulisan preparat protiv strija (ulje ili krem), zahvaljujući sadržaju najfinijih biljnih ulja i ekstrakata, svojim dejstvom treba da umiruje i tonira kožu, sprečava svrab i crvenilo, povećava vlažnost kože i da je čini zdravom, mekom i elastičnom, kao i da smanjuje vizuelne efekte već postojećih strija. Čak i ako u toku trudnoće dobijete po koju striju, nije strašno, jer one vremenom postaju svetlije i bleđe, posebno ako je koža na tim mestima dobro nahranjena ovakvim preparatom protiv strija.

I za kraj, ne zaboravite na negu vaše kože i posle porođaja, pripodnim hranljivim kremama za zatezanje kože, koje će pomoći zatezanje istegnute kože i hidrataciju koja je neophodna u periodu dok beba sisa, i koje će pomoći mami da vrati devojački izgled!

Mr ph spec Danijela Pecarski
Hvala sajtu bebinizbor.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top