Naslovna » Trudnoća » Trudna i lepa » Koliko kilograma se dobije u trudnoći

Koliko kilograma se dobije u trudnoći

Vaga u kući je najbolji savetnik trudnice i saveznik ginekologa! Ona vam daje odgovor na pitanje Koliko kilograma se dobije u trudnoći.

koliko-kilograma-se-dobije-u-trudnoci

Koliko kilograma se dobije u trudnoći

Drage moje buduće majke, telesna masa novorođenčeta direktno zavisi od stepena vaše uhranjenosti pre trudnoće i težine koju dodatno dobijete. Zato je neophodno da pitate, čim utvrdite trudnoću, vašeg ginekologa ili nutricionistu koliko kilograma smete da se ugojite do kraja trudnoće.

Najveći strah svake buduće majke, osim brige o nerođenom detetu, jesu kilogrami koji se devet meseci “talože”. Zato redovno kontrolišite svoju težinu (na svakoj kontroli kod ginekologa ili kod kuće jednom nedeljno, posebno posle 12. nedelje trudnoće, kad se pojača apetit).

Vaga u kući je najbolji savetnik trudnice i saveznik ginekologa!

U tekstu Koliko hrane treba budućoj mami ste videli da postoji razlika u ishrani trudnica koje počinju trudnoću mršave, normalno uhranjene i gojazne. Naime, cilj pravilne ishrane tokom trudnoće jeste izbeći komplikacije kod majke i deteta.

Kod žena koje previše jedu postoji rizik od pojave proširenih vena, bolova u leđima i išijasa, povišenog krvnog pritiska, eklampsije, prevremenog porođaja, dok se kod onih koje nedovoljno jedu javlja usporen rast i razvoj deteta. U poređenju sa ženama normalne telesne težine, gojazne imaju značajno manje izgleda da će imati dovoljno mleka za dojenje.

Nepravilna, nekvalitetna ishrana u trudnoći povezuje se i sa povećanim rizikom za pojavu dijabetesa i alergije kod dece u kasnijem dobu.

Koliko kilograma se dobije u trudnoći

Po pravilu, žene koje su u trudnoću ušle kao mršave trebalo bi da jedu više a žene koje su u trudnoću ušle gojazne trebalo bi da jedu manje.
Da li ste mršavi ili gojazni, saznaćete iz indeksa telesne mase (BMI). BMI se dobije kad se postojeća telesna težina u kg podeli telesnom visinom (metri na kvadrat). Npr. žena visoka 160 cm i teška 60 kg ima sledeći BMI = 60 : (1,6 x 1,6 ) = 60: 2,56 = 23,4, što znači da je normalno uhranjena.

Izračunajte svoj BMI i saznaćete koliko kilograma možete da se ugojite tokom devet meseci srećnog iščekivanja bebe.

Koliko kilograma se dobije u trudnoći

Poželjna telesna masa u trudnoći zavisi od toga koliko žena ima kilograma pre začeća:

 • vrlo mršava: BMI manji od 19.8 – treba da se ugoji 12.5-18 kg,
 • normalno uhranjena: BMI = 19.9-26.0 – treba da se ugoji 10-14 kg (prosečno 12.5 kg)
 • gojazna žena: BMI = 26.1-29.0, treba da se ugoji 7.0-11.5 kg,
 • izraženo gojazna: BMI veći od 29,1 – ne bi smela da se ugoji više od 6 kg, i to samo u poslednja tri meseca trudnoće; svako povećanje težine iznad 7 kg za nju bi bilo opasno.
  Porast telesne mase u blizanačkoj trudnoći može biti 16-20 kg.

Odakle dolazi višak kilograma?

 1. Težina bebe: oko 3.5 kg.
 2. Materica: oko 1,2 kg.
 3. Posteljica: oko 0.5 kg.
 4. Plodova voda: od 700 do 1000 ml.
 5. Dojke: do 1,5 kg.
 6. Težina dodatne krvi: oko 1.3 L
 7. Voda koja se zadržava u tkivu majke: oko 1.8 L.
 8. Sloj potkožnog masnog tkiva trudnice: oko 3.5 kg.

Savet…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top