Naslovna » Trudnoća » Trudna i lepa » Zašto dolazi do opuštanja grudi?

Zašto dolazi do opuštanja grudi?

opustanje-grudi

Opuštene grudi jedna su od posledica trudnoće što, pored opuštene kože stomaka, brine mnoge novopečene mame. Jasno je da tokom trudnoće telo žene prolazi kroz mnoge promene od kojih se neke zadržavaju i nakon porođaja.

Da li se grudi opuštaju zbog trudnoće ili dojenja?

Jedno od veoma čestih pitanja, ali i zabluda kada se govori o telu žene tokom i nakon trudnoće – da li se dojke opuštaju zbog trudnoće ili dojenja? Uglavnom se smatra da je ovo posledica dojenja – iako to nije tačno.

Promena u grudima žene počinju već u prvim nedeljama trudnoće. One se povećavaju, što dovodi i do rastezanja kože. U svoju veličinu pre trudnoće vraćaju se tek nakon dojenja, ali to ne znači da se opuštanje dešava upravo zbog toga što beba sisa. Uostalom, opuštene grudi moguće je izbeći, kao što je moguće vratiti se u formu pre trudnoće – samo što je potrebno dosta truda i pre svega – strpljenja.

Pročitajte i: Brzo do zategnute kože stomaka nakon trudnoće

Zašto se grudi opuštaju?

Povećavanjem grudi dolazi do rastezanja kože – što je upravo i razlog za njihovo opuštanje. Međutim, problem nastaje kada koža na grudima izgubi svoju elastičnost, pa nestaje i mogućnost da se grudi vrate u stanje pre trudnoće.

Najčešći razlozi za opuštanje grudi su:

– velike grudi i pre trudnoće

– veći indeks telesne mase pre trudnoće, odnosno višak kilograma

– grudi se opuštaju češće kod žena koje su rodile više dece

– godine u kojima se nalazi trudnica, odnosno porodilja (s obzirom na to da koža generalno gubi svoju elastičnost s godinama)

Zatezanje grudi nakon dojenja može se donekle postići vežbanjem, ali je još jedna zabluda da su mišići jedini koji su odgovorni za zatezanje, odnosno opuštanje dojki. Mišići pridržavaju grudi, ali su ligamenti ti koji se rastežu kako grudi tokom trudnoće rastu i upravo su ligamenti ti koji su zaduženi za to da se nakon dojenja grudi vrate u stanje pre trudnoće (pored elastičnosti kože).

Ako želite da sprečite ili umanjite opuštanje dojki u trudnoći i kasnije – najvažnije je da birate odgovarajući grudnjak koji će na pravi način biti podrška vašim grudima, ali i da se trudite da kožu grudi “hranite” adekvatnim preparatima koji će se pobrinuti za njenu elastičnost.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top