Naslovna » Deca » Deca » Nema instrumenata?Nema problema

Nema instrumenata?Nema problema

Verovali ili ne, iako je Orfov instrumentarijum osmišljen tako da deca uče da sviraju na najjednostavnijim muzičkim instrumentima sa i bez određene visine tona, u situacijama kada pomenute instrumente nemate, postoji način kako da ipak deca osete čari sviranja. Iako je veliki deo literature namenjen instrumentima sa i bez određene visine tona, ne treba zaboraviti ni to da je jedan veliki deo namenjen pevanju, govoru, telu kao instrumentu i pokretu, svim onim iskustvima koja se mogu iskusiti i bez instrumenata. Ritmički obrasci, eho, improvizacija i ostale tehnike koje se inače koriste u Orfovoj metodi, i dalje su moguće i mogu biti muzički zahtevne i interesantne i bez instrumenata.

Osnovne karakteristike Orfovog izraza su korišćenje govora, pevanja, pokreta, tela kao instrumenta (pljeskanje, udaranje, koračanje…), kao i koriščenje instrumenata sa određenom (ksilofoni, metalofoni, zvona) i neodređenom visinom tona (zvečke, bubnjevi, daire). Evo nekih ideja u vezi sa upotrebom navedenih načina izražavanja.

Govor i verbalna ekspresija: govorni ritmički obrasci mogu se koristiti kao pratnja pesmama, rimama, brzalicama. Evo primera za pesmu Vuče, vuče, bubo lenja. U strofi se govorom, a ne pevanjem, ponavljaju poslednji delovi stiha – u Savi, u Rumi, u travi, u šumi…. Tako se stvara ritmička pratnja jedne grupe dece dok ostali pevaju pesmu. Čak i ovako jednostavan ostinato daće pesmi zanimljivije ruho. Umesto reči koje prate tekst, mogu se koristiti i reči ili zvuci koji nemaju veze sa rimom (Miš je dobio grip: doktor pacijenta pipnu – pip, pip, pacijent nešto zucnu – zuc, zuc, doktor mu leđa štipnu – štip, štip, zatim ga u čelo kucnu – kuc, kuc). Ima pesama koje su manje ili više zahvalne za ovakav vid dorade, ali je sigurno da će deci biti interesantnije a i nešto će naučiti bez muke.

Telo kao instrument: razni udarci tela i delova tela mogu biti korišćeni umesto muzičkih instrumenata. U ove udarce spadaju pucketanje prstima, pljeskanje, udaranje dlanovima o telo, udaranje nogama o pod. Mogu se koristiti kao deo pesme (Kad si srećan), kao ritmička pratnja ili kao način vežbanja ritmičkih figura. Jedan od jednostavnijih načina je da se počne sa razbrajalicom koja se izgovara sa tekstom i prati pljeskanjem, kasnije se tekst zameni ritmom koji se daje udarcima telom a kao poslednji nivo je na takav ritam dodati još ritmičku pratnju. Možda deluje komplikovano, ali kada probate, videćete da nije.

Udaraljke: kuhinja je pravi izvor instrumenata koji se mogu koristiti kao zamena udaraljkama. Za bubanj koristite plastičnu kantu, kofu ili kartonsku kutiju. Dobro vam mogu doći i kutije iz restorana brze hrane ali i velike metalne konzerve. Zvečke napravite od plastičnih flašica koje ćete napuniti pirinčem, pasuljem ili sitnim semenkama. I limenke će vam dobro doći kao zvečke kad ih napunite raznim materijalima. Stari ključevi okačeni na ofinger zameniće zvončiće. Umesto ključeva možete koristiti i metalne zatvarače flaša.deca Kastanjete možete napraviti od ljuske od oraha. Čaše napunjene vodom mogu zameniti instrumente sa određenom visinom tona, baš kao i šuplji drveni ili plastični štapići različite debljine i dužine. Pustite mašti na volju i koristite sve što vam padne na pamet. Nije važno od čega ste napravili instrument, važno je kako ga koristite.

Pokret: sve do sad pomenuto može se obogatiti uvođenjem pokreta ili plesom. Pokret može pomoći deci da razumeju različite muzičke koncepte kao što su  glasno i tiho, brzo i lagano, dugačko i kratko. Pokret i ples bi trebalo da prate svaku muzičku aktivnost.

Eho: kada deca izvode kanon, razvijaju najrazličitije izvođačke i slušalačke sposobnosti. Najlakše je koristiti pentatoniku uz verbalnu ekspresiju, telo kao instrument i pokret. Što su deca starija, to ovi propratni elementi mogu biti zahtevniji.

Ostinato: istovremeno izvođenje različitih ritmičkih obrazaca jedna je od osnova Orfovog pristupa učenju muzike. Započnite sa najjednostavnijim mogućim ritmom. Kada svi uđu u njega, polako dodajte nove, komplikovanije. U zavisnosti od godina i iskustva, deca mogu da ponavljaju dva ili 6-7 različitih obrazaca. Kada dobro savladaju jednu ritmičku figuru možete se igrati tako što ćete dodavati razne nove figure grupama dece koje tada oformite (dečaci u plavim majicama, devojčice u suknjama, plastične flašice, kartonske kutije). Ovakva promena će im biti interesantna i stalno će želeti da budu u grupi izabranih  koji će pri tom imati i teži zadatak.

Improvizacija: ima puno načina da uvedete improvizaciju na svoje časove i tako pružite deci mogućnost da se kreativno izraze. Ipak, ako odredite neka jasna pravila na početku, svima će biti lakše. Na primer, zadajte im da kod kuće navežbaju kako bi udarali ritam na neku poznatu pesmu a da pri tom koriste samo svoje telo. Za početak, ruke, noge i prsti biće im sasvim dovoljni. Korišćenje stihova pesme kao osnovni ritam omogućiće im pravilan ritmički tok, a sve ostalo je njihova kreativnost. Pomozite im tako što ćete ih usmeriti da za jače udarce koriste noge, ili da za brze ritmičke figure koriste prste.

Neka ispitivanja su pokazala da redovno grupno sviranje udaraljki ima posebne prednosti na imuni odgovor našeg tela. Postoji veliki broj slučajeva u kojima je uočeno da je ova vrsta grupnog angažmana dovela do poboljšanja zdravlja učesnika. Može biti da je u pitanju fizička akativnost, čin improvizacije, međusobne interakcije, smanjenje nivoa stresa ili neki sasvim drugi razlog. Ipak, činjenica je da sviranje pomaže.

Korišćenje različitih tehnika i načina izražavanja kakvim nas Orf uči, shvatamo da mnoštvo muzike koju poznajemo možemo koristiti i bez instrumenata. Zato, pustite mašti na volju i dozvolite i sebi i deci da se izraze na najrazličitije načine svirajući i bez instrumenta. Podstaknite njihovu kreativnost, dopustite im slobodu u izrazu i pomozite im da shvate lepotu muzike i izvođenja na jedan drugačiji način.

Ova i mnoge druge zanimljive muzičke teme našle su mesto u okviru akreditovanog seminara za vaspitače, učitelje i nastavnike Muzičke kulture. Multimedijalna muzička radionica ima za cilj savremeno dodatno obrazovanje osoba koje su u najbližem kontaktu sa decom i obuku drži širom Srbije. Prijavite se i osvežite i usavršite svoja muzička znanja!

 

Marijana Milošević Simić

Diplomirani muzički pedagog, autor više akreditovanih seminara Multimedijalne muzičke radionice, autor  prve muzičke radionice za bebe Bim Bam za decu starosti  od 6 meseci do 3 godine, autor više radionica namenjenih ličnom razvoju odraslih i roditelja NLP, član Upravnog odbora Belgrade Chopin Fest-a

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top