Naslovna » Ishrana » Hranite se zdravo » Organska hrana

Organska hrana

Organska hrana da ili ne?

Mislimo da se zdravo hranimo, ali da li je bas tako? Da zdravlje ulazi na usta, stara je izreka, a da li se zapitamo šta je zaista u namirnicama, koje su svaki dan na našem stolu, kako su one uzgajane, na kakvom zemljištu i da li su prskane pesticidima?

Osnovna je svrha ekološke proizvodnje zaštita zdravlja i života ljudi, zaštita prirode i zaštita potrošača. Ekoproizvod je proizvod sa 95% ili više ekoloških sastojaka. Ovih 5% ostavlja se za slučaj nečistoća iz atmosfere poput kiselih kiša ili pesticida nanetih vetrom sa susednog imanja i slično.

Tačan spisak dozvoljenih proizvoda koji se mogu staviti u u tih 5% propisan je od strane Ministarstva poljoprivrede. Zemljište koje je namenjeno za gajenje organskih proizvoda mora biti zdravo i ekološki čisto, a isto tako da nema hemijskog tretmana, što bi značilo – nema prskanja štetnim pesticidima i slično!!!

Samo hrana koja se odgaja na ovakav način, sa pravom se može nazvati zdravom hranom i kao takva može pružiti našem organzmu sve vitamine i vrednosne sastojke koje su mu potrebne da bi pravilno funkcionisao.

Da bi se dobile sasvim zdrave namirnice, koriste se samo prirodna, ekološka kao i mikrobiološka đubriva, a životinje se hrane takođe prirodnom hranom. Zbog svega toga možemo reći da organska hrana ima više vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka, u odnosu na hranu koja se proizvodi konvencionalno.

Pri tome, proces prerade je minimalan, i namirnicama se ne dodaju konzervansi i emulgatori da bi one trajale duže.

Organska hrana ima intenzivan miris i ukus, ima mnogo više kalcijuma, omega 3 masnih kiselina, gvožđa, magnezijuma i antioksidanata, a ova “druga” koja nije odgajana na isti način – često je nazivaju plastičnom, jer je na izgled lepa, a kada je probamo bezukusna (a posebno ako je tretirana hemikalijama).

Kako prepoznati organski proizvod

Organska hrana mora biti skuplja, baš zbog načina gajenja i što organska proizvodnja ima svoje povećane troškove, za nju se ne koriste pesticidi ili aditivi i samim tim ima niže prinose, pa su sve to opravdani razlozi njene cene.

Kako naše zdravlje nema cenu, najvažnije je hraniti se zdravo, napraviti svoj zdrav izbor i imati takve namirnice na stolu svakoga dana!!

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top