Naslovna » Deca » Predškolci » Polazak u prvi razred: 5 zlatnih saveta za roditelje

Polazak u prvi razred: 5 zlatnih saveta za roditelje

Roditelji se mesecima i sami pripremaju kako bi lakše prihvatili da njihovo malo dete postaje školarac, a pritom trebaju na to da pripreme i dete. U celoj toj priči potražili smo savete od učiteljice Marije Vlahović.

Polazak u prvi razred mnogima je jedno od najintenzivnijih razdoblja u životu. Ne samo učenicima, već i roditeljima koji ih moraju kvalitetno pripremiti za novo poglavlje njihovog života. Mnogima je to znak odrastanja, deca počinju da dobijaju prave obaveze i odgovornosti. Prvi razred donosi novo okruženje, novu okolinu, nove ljude, nove radne navike, nove životne priče. U celom tom haosu emocija, priprema, iščekivanja, sitne tuge i radosti, roditeljima bi dobro došlo nekoliko saveta koji će i njima i novim školarcima olakšati proces koji započinju.

  1. KVALITETNO SE PRIPREMITE

Pod pojmom “kvalitetne pripreme” podrazumevam više različitih stvari. Naravno, nužno je detetu osigurati školsku torbu, knjige, školski pribor i ponešto odeće i obuće. Ali, verujte mi, to nije najvažnija priprema koju roditelj mora odraditi pre nego što svoje dete pošalje po prvi put u školu. Obrazovanje je ključ. Pročitajte koju knjigu o učenju i školama, razgovarajte s roditeljima koji već imaju decu u sastavu školovanja, pogledajte video sa savetima, već i čitanje ovog članka je korak napred. Saznajte sve informacije koje su vam potrebne da sebe i svoje dete kvalitetno pripremite za nove izazove koje školovanje donosi. Na koji način razgovarati i raditi s detetom, kako mu objasniti šta ga čeka, kako razviti partnerstvo s učiteljima. Nekoliko temeljnih informacija nikome nikada nije naštetilo, ali pomoglo sigurno jeste.

2.RAZGOVARAJTE S DETETOM

Nakon što ste sakupili određeno predznanje, vreme je da ga primereno prenesete svome detetu. Ipak je ono glavni subjekt koji ulazi u jedno potpuno novo i intenzivno poglavlje svoga života. Neopisivo je važno detetu preneti osjećaj uzbuđenja i pozitivnog iščekivanja. Osvestite da vas dete sluša u svakom trenutku. Nema ništa gore nego kada se u razgovoru s prijateljima “požalite” kako dete kreće u školu i sada sledi pravo “mučenje”. Dete čuje, ono upija, prati, imitira. Razgovarajte s njim nasamo, pre odlaska u školu i za vreme školovanja. Recite mu kako će upoznati mnogo prijatelja, kako ga čekaju nove avanture, kako se treba ponašati u školi, kako se ponašati ispred starijih osoba, koliko će novog znanja usvojiti! Sve su to predivne stvari koje školovanje nosi. Naravno, upozorite ga kako će biti novih obaveza, zadataka, učenja i da od toga ne treba bežati. Dete mora svesno i spremno, bez straha i upitnika iznad glave, ući kroz školska vrata.

3.RAZGOVARAJTE S UČITELJEM

Pre nego što škola počne dete prolazi proces pedagoško-psihološke analize. To je vreme kada već možete “uloviti” učitelja nasamo i pitati ga sva pitanja koja vam nisu jasna. Prikupite informacije koje su važne, a koje možda niste znali. Isto tako, kada počne škola, budite redoviti na roditeljskim sastancima. Barem 2-3 puta u polugodištu posetite učitelja i proverite kako napreduje vaše dete. Treba li obratiti pažnju na nešto ili poraditi na nečemu. Trudite se da maksimalno razvitijete partnerski odnos s učiteljem koji će se temeljiti na međusobnom poštovanju i uvažavanju. Verujte da je to za dobrobit vašeg deteta i da su obe strane vrlo važni činioci u njegovom životu.

4.ODMAH UČVRSTITE RADNE NAVIKE

Prvi razred je mnogima i prvi put da se susreću s pojmom radno i slobodno vreme. Radne navike moraju se razvati već prve nedelje od polaska u školu. Dete se pre polaska u školu mora pripremiti i ono mora znati da se od njega očekuje ispunjavanje određenih “radnih” obaveza. Domaći zadaci su idealan primer na kom dete može naučiti kada se radi, a kada se odmara. Odmah s detetom utvrdite vreme pisanja zadataka i vreme učenja. To može biti odmah nakon škole (ručka), a može biti i nakon odmora. Već ćete sami osetiti kada dete najbolje funkcioniše. Nije dobro forsirati ga, radije pratite njegov tempo. To će mu kasnije pomoći u razvijanju radnih navika i stvaranju osećaja odgovornosti prema svojim dužnostima.

5.PROVODITE KVALITETNO SLOBODNO VREME

Slobodno vreme je veoma važno za dete od najranijeg razdoblja pa sve do kraja školovanja, ali i dalje u životu. Porodica je prva okolina u kojoj dete uči da provodi slobodno vreme pa je ona i prva koja ga mora tome naučiti. Isto kao što ste utvrdili vreme za pisanje zadataka i učenje, tako utvrdite vreme za odmor i rekreaciju. Danas živimo u periodu digitalne tehnologije pa deca sve više žele da provedu vreme ispred ekrana. To je u redu u manjoj količini. Njihovo slobodno vrijeme trebalo bi da se sastoji od sporta, šetnje sa vama, igranja napolju s prijateljima ili jednostavno čitanja nekog zabavnog štiva. Takve aktivnosti doprineće boljem razvijanju tela, mozga i, , boljem raspoloženju.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top